Koliko para, toliko... zdravlja!

Bolest ne zna koliko imate ili nemate novca na računu, ali istraživači tvrde da način života bogatijih i siromašnijih osoba igra značajnu ulogu kad je reč o zdravlju.

.

Bogati ljudi češće oboljevaju od melanoma, raka štitne žlezde i testisa, a siromašniji od raka ždrela, vrata grlića materice, penisa i jetre, pokazalo je američko istraživanje.

Ako zaista i obole od neke vrste raka, siromašnije osobe će verovatno od njega i umreti.

"Kada je reč o raku, veća je verovatnoća da će siromašniji i umreti od te bolesti, dok će bogatiji verovatnije umreti sa tom bolešću", rekao je doktor Francis Boskoe iz Registra za obolele od raka u Njujorku.

Ranija istraživanja pokazala su da će imućnije žene imati veću verovatnoću obolevanja od raka kože. U Americi više od 90 posto obolelih od najsmrtonosnijeg oblika raka kože su belkinje, navodi se. Istraživači su otkrili da veći rizik obolevanja imaju mlađe, imućnije žene koje žive u sunčanijim područjima.

Istraživanje u Mančesteru otkrilo je da osobe iz tzv. srednje klase imaju veću verovatnoću za razvoj raka dojke i raka kože nego siromašnije osobe. Naučnici smatraju da je to povezano s tim da žene koje grade svoju karijeru odgađaju majčinstvo i vreme uglavnom provode godišnje odmore na nekim egzotičnijim lokacijama.

Osobe slabijeg imovinskog stanja češće su pušači nego oni bogatiji, pa imaju i veće mogućnosti za razvoj raka pluća. Siromašnije žene češće će oboleti od raka vrata materice jer će ređe ići na preglede.