Niste ni svesni "tajnog sastojka" svakodnevnih jela

Verovatno neke od ovih namirnica jedete svaki dan ili bar jednom nedeljno, a ni ne slutite šta se u njima nalazi.

.

Kada je reč o hrani koja sadrži šećer, na pamet će vam odmah pasti razne poslastice. Ali, za ova jela nikada ne biste pomisli da sadrže taj "tajni sastojak". Sve je veći broj obolelih od dijabetesa, a namirnice koje sakrivaju šećer dodatna su pretnja zdravlju.

1. Sendvič od piletine

Ako ste među onima koji vole da jedu sendviče sa piletinom iz "fast fooda", ovo će vas iznenaditi. Iako možda nikada ne biste ni pomislili, ovo jelo sadrži šećer i to čak i do 16 grama, odnosno četiri poveće kašike.

2. Sos od paradajza

Iako ukusom često i ne može da se otkrije da sadrži šećer, proizvođači u razne "gotove" sosove od paradajza koje možete kupiti u prodavnicama, dodaju šećer. Neki od tih proizvoda sadrže i do 15 grama šećera u količini od pola čaše. Ako kupujete gotove sosove za testeninu, tražite onaj bez dodatog šećera ili onaj koji po porciji sadrži manje od 7 grama. Ako ste u mogućnosti, uvek rađe sami napravite soseve od svežeg paradajza, a za slađi ukus možete ih ispeći u rerni, a zatim zgnječite uobičajeno.

3. Ovsene pahuljice

Pakovanja "instant" ovsenih pahuljica, osim ovasa, sadrže i šećer. Neka pakovanja sadrže i do 18 grama šećera, stoga rađe kupujte "čist" ovas i sami pripremite zdrav doručak uz dodatke komadića voća i /ili jogurta.

4. Grčki jogurt

Grčki jogurt često se preporučuje kao zdraviji izbor od "običnog" jogurta jer sadrži mnogo više proteina, ali u jednom pakovanju može da sadrži i do 3 kašike šećera. Izbegavajte voćne vrste jogurta kako biste smanjili unos šećera u organizam. Bolji izbor je da kupite grčki jogurt bez dodataka i sami možete da ga obogatite komadićima svežeg voća po želji.

5. Smrznuta pica

Ako kupujete smrznute pice, bacite pogled na deklaraciju sa popisom sastojaka. Ugledaćete - šećer, kukuruzni sirup. Ti sastojci mogu da se "sakriju" u testu, ali i sosu. Neki proizvođači u te proizvode dodaju oko 6 grama šećera po porciji. Ako imate volje, vremena i mogućnosti, rađe napravite sami svoje testo za picu i sos bez dodavanja šećera.

PROČITAJTE JOŠ: Moćne kombinacije namirnica