Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Namirnice bogate proteinima vrlo su korisne našem telu, a posebno mišićima jer ih hrane i čine jakima. Ali proteini su saveznici i kod mršavljenja jer pomažu telu da brže radi i time sagoreva kalorije. Želite li jesti zdravo i hranjivo i pritom nikada ne biti gladni, u svoju svakodnevnu prehranu ubacite ovih 10 namirnica koje ubrzavaju metabolizam!

.

1. Avokado - sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina i vrlo zdrave i korisne omega 3 masne kiseline.

2. Mlečni proizvodi - bogati izvor vitamina, ali i minerala među kojima se ističe kalcijum i fosfor.

3. Špargle - obiluje vitaminima A, C, K i E dobar je izvor vlakana. Sadrže velike količine gvožđa, tiamina, folne kiseline, fosfora, bakra, mangana i selena, kao i aminokiseline asparagin.

4. Orašasti plodovi - osim što su odličan izvor vlakana i magnezijuma, obiluju i omega-3 masnim kiselinama i drugim zdravim mastima.

5. Spanać - sadrži više proteina od svog zelenog lisnatog povrća. Bogat je vitaminima i mineralima koji pozitivno utiču na rad bubrega, srca i krvnih žila, potiče probavu i čisti organizam.

6. Tofu - bogat belančevinama, sadrži 8 esencijalnih aminokiselina, i ima jako malo kalorija. Dobar je izvor vitamina B, kalcijuma i gvožđa.

7. Riba - odličan izvor belančevina i omega 3 masnih kiselina. Izvanredan je izvor vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcijuma, gvožđa, cinka, kalijuma, fosfora te jedan od najznačajnijih izvora selena.

8. Jaje - proteini jaja su visoke biološke vrednosti, sadrže sve esencijalne aminokiseline. Odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D.

9. Meso pernatih životinja - lako probavljivo meso prepuno proteina, odličan je izvor niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, fosfora, cinka i selena.

10. Sveži ovčiji sir - vrlo je bogat visokokvalitetnim proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline. Dobar je izvor vitamina i minerala, ponajviše kalcijuma, fosfora i magnezijuma.

SAVET:

Želite li izračunati optimalnu dnevnu dozu proteina potrebnu vašem telu upotrebite ovu formulu:

Vašu idealnu težinu (u kilogramima) pomnožite sa 1.5, a brojka koju dobijete izražena je u gramima. Upravo toliko grama je vaša optimalna dnevna doza proteina.