Televizija goji!

Najnovija istraživanja su dokazala da gledanje televizije goji. Dugotrajno sedenje pred ekranom usporava vaš metabolizam. Takođe opada nivo insulina, te tako povećava rizik od oboljevanja od dijabetesa.

.

Jedno istraživanje Univerziteta Minesota pokazalo je da tinejdžeri koji svakodnevno gledaju televiziju više od 5 sati veoma rizikuju da postanu zavisni od džank hrane kad porastu. Drugo, gledanje televizije do kasno povezano je i sa kasnim konzumiranjem obroka.

Ista količina hrane drugačije utiče na gojenje zavisno od vremena kada se pojede, otkriva istraživanje Nortvestern univerziteta iz Čikaga. Eksperiment je pokazao da uzimanje kalorija u vreme kad treba da se spava dvaput više goji nego kada se jede u uobičajeno vreme za večeru (odnosno, ako se jede posle 18-19 h).

Od detinjstva sedimo u foteljama i gledamo TV što nam samo gomila masne naslage i loše navike, od kojih se posle jako teško odvikavamo.

Bez redovne fizičke aktivnosti ne može se smršati i ako se smrša, jako brzo se kilogrami vrate. Takođe posle 25 godina starosti počinje postepen gubitak mišićne mase i zato ih moramo trenirati i hraniti da bi ih zadržali. Budite aktivni i to ne morate sa puno napora raditi, šetajte, radite kućne poslove, rastežite se, sadite cveće, boravite u prirodi, idite stepenicama a ne liftom. Jednostavno nemojte dugo sedeti, jer gledanjem televizije i sat vremena, dobije se 70 grama čiste masnoće koja se posle mučno skine.

Uvek se postavlja pitanje koliko treba da vežbamao da bi se masne naslage aktivirale i počele da tope. Stručnjaci kažu da 30 minuta laganog trčanja ili 20 minuta brze šetnje, kao i 10 minuta gimnastike svakog dana može da vam omogući da salo relativno brzo izgubite, naravno uz pravilnu ishranu. Jer da bi smršali, moramo jesti i uvesti redovnu fizičku aktivnost, bar u malim vremenskim intervalima.

Po dr Haleu koji je direktor servisa za prevenciju i edukaciju u sportskoj medicini na tehničkom fakultetu u Minhenu, sport se treba prepisati na recept isto kao i lekovi! Naime, u Evropi se pojavio fenomen srčanih udara ljudi preko 40 godina koji trče. Pre svakog fizičkog napora, trebalo bi konsultovati lakara radi provere krvnog pritiska, nivoa holesterola, nivoa šećera, da li pušite, da li konzumirate alkohol i u kojoj meri, posle čega će vam on reći koju fizičku aktivnost trebate praktikovati u odnosu na vaše zdravstveno stanje.

Dr Hal takođe dodaje da se trebamo hraniti kao pećinski ljudi, sasvim jednostavno, bez industrijske hrane - povrće u najvećoj meri i voće u manjim količinama, što jednostavnije to je bolje za naše zdravlje. Treba da se konzumira dosta ribe i maslinovog ulja, jer imaju dejstvo isto kao i aspirin kod čišćenja srčanih kanala i masnoće u krvi.