Namirnice u borbi protiv kancera

Navodimo vam nekoliko namirnica i začina koje mogu da pomognu u borbi protiv kancera.

.

Đumbir - ova namirnica se dugo koristila da se leči sve, od prehlada do zatvora. Može da se koristi kao svež, u prahu ili kandiran. Koristeći đumbir i sve njegove oblike, uz dodatak lekova protiv mučnine, može da vam pruži komfort u stomaku toko lečenja.

Ruzmarin - srčana, drvena mediteranska biljka koja je dobar izvor antioksidanasa. Zbog svog porekla, ruzmarin se uglavnom koristi u mediteranskoj kuhinji, a kao glavni sastojak u italijanskoj. Možete da je koristite kako bi dali šmek supama, hlebu, kao i visoko proteinskim namirnicama (govedina, jagnjetina...). Može da pomogne u detoksikaciji, promeni ukusa hrane, varenju, kao i pomoći pri gubitku apetita. 

Šafran - biljka koja se nalazi u porodici đumbira. Kurkuma je aktivan sastojak u šafranu, koji ima antioksidativna i antiflamatorna dejstva, potencijalno čuvajući od razvitka kancera.

Ljute papričice - sastojak je kapsicin, sastojak koji oslobađa od bolova. Pokazalo je dobre rezultate pri oslobađanju od neuropatičnih bolova nakon operacije kancera.

Beli luk - pun izvora selena, arginina, oligosaharida, flavonida, od koji svi mogu da budu odlični po zdravlje. Nekoliko studija je dokazalo da povećana konzumacija belog luka može da umanji rizik kancera stomaka, creva, pankreasa i grudi. Umanjuje mogućnost izumiranja ćelija, povećava DNK obnavljanje.

Menta - umiruje rad creva i mišiće stomaka, što poboljšava rad žuči, da hrana može što brže da prođe kroz stomak. Takođe je pomoć u oslobađanju grčeva, gasova i dijareje. Ukoliko vaš kancer ili lečenje istog pravi problem u vašem stomaku, probajte da pijete čaj od mente. Umiruje i upaljeno grlo, pa se koristi i u tom lečenju, kada se pojavi od hemioterapije ili radijacije. 

Kamilica - pomaže kod problema sa spavanjem, upala i bol u ustima od hemioterapije i radijacije. Kamilica umiruje i kontrakcije mišića, pogotovo one osetljive od unutrašnjih organa.