4 namirnice zbog kojih izgledamo deblji nego što jesmo

Iako je variranje u kilaži kod žena normalno, ponekad za naduven stomak zbog kog izgledate deblje nego što to zaista i jeste, nisu odgovorni kilogrami već određene namirnice.

.

Mleko

Svi znamo kako mleko u prekomernim količinama nije zdravo za naše zdravlje. Ali ako vam ono izazove probleme sa probavom i nadutost možda je problem u vašem organizmu koji ne podnosi laktozu.

Skrob

Ako vam namirnice bogate skrobom uzrokuju naduven stomak, ne morate ih precrtati iz svoje ishrane već odabrati one koji to ne čine. Pšenica, ječam i raž sadrže velike količine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Neka se na vašem tanjiru rađe pojave krompir, pirinač, kukuruz i zob koje sadrže znatno manje količine fruktana.

Voće

Iako je voće prepuno zdravih sastojaka poput vitamina i minerala i ono može biti uzročnik nadutosti. Razlog se krije u količini fruktoze i glukoze. Odaberite rađe bobičasto voće, grejp i citruse jer oni, za razliku od, na primer, jabuke i kruške sadrže znatno manje količine spomenutih sastojaka.

Zamenski šećer

Sorbitol, ksilitol i manit su veštački zaslađivači koje nalazimo u takozvanim dijetetskim pićima i žvakama. Osetite li nadutost nakon konzumacije dijetalne hrane i pića izbegavajte takve proizvode. Za ličnu primenu rađe upotrebite prirodne zaslađivače kao što su stevia i agava sirup.