Koliko sna vam je zaista potrebno?

Termin poremećaj sna može da sugeriše da se neko vrti i prevrće cele noći, ali ležanje budan satima sa insomnijom je samo jedan primer od mnogo stanja koji utiču na to kako spavate i funkcionišete tokom dana.

.

Tačnije, možete da imate poremećaj sna i da čak niste toga ni svesni.

Ne postoji normalan broj sati koji označava dobar san. Većini odraslih je potrebno od 7 do 9 sati sna, ostali se sasvim dobro snalaze i sa šest. Čak je i moguće da imate i previše sna, jer provođenje dodatnog vremena u krevetu može da bude signal nekog drugog zdravstvenog problema, kao na primer depresije.

Nalaženje idealnog ciklusa zaspivanja i buđenja je ključ zdravog sna. 

Manjak sna šteti zdravlju

U studiji sprovedenoj u Britaniji, naučnici su pronašli da ljudi koji imaju manje od pet sati sna, imaju i veći rizik za visok krvni pritisak i kardiovaskularne probleme.

Nedovoljno sna takođe povećava rizik za gojaznošću, dijabetesom, depresijom, alkoholizmom i saobraćajnim nesrećama. kao dodatak tome, studija Univerziteta u Kaliforniji 2007. godine je dokazala očigledno: manjak sna direktno utiče delove mozga koji su zaduženi za raspoloženje i koncentraciju.

Znaci zdravog sna

Doktori treba da pogledaju i kvantitet i kvalitet sna kako bi pronašli problem. Kada je u pitanju kvalitet sna, problemi nisu tako očigledni kod pacijenata. Neko ko pati od insomnije i leži budan u krevetu satima, lako može da zaključi da nešto nije u redu, ali neko sa apnejama tokom sna ne može da ima nikakav uvid u to da ima problem.

Najprepoznatljiviji znak poremećaja sna je onaj kako se osećate tokom dana. Ako se obično budite sveži i svesni, vi imate zdrav san. Ako se hronično budite pospani, iziritirani i nefokusirani, možda imate poremećaj sna.