Zdravlje

Zdrave namirnice koje šokantno goje!

Mediji su puni saveta kako da se zdravo hranimo, ali šok usledi kada otkrijemo da neke zdrave namirnice jako goje.
15.04.2014. - 10:16h

Tada na scenu stupaju i drugi parametri, kao što su, količina “dobrih” masti koje sadrže, količina vlakana....

Možda bi trebalo ograničiti unos sledećih namirnica ko želite da smršate, ali se ni u kom slučaju, zbog velikog broja kalorija, ne savetuje da ih zamenjujete hamburgerima.

MASLINOVO ULJE I ORAŠASTI PLODOVI

Da li ste znali da šolja maslinovog ulja sadrži 1.900 kalorija? Ulje šafranika, suncokreta i soje sadrže preko 1.900 kalorija. Da li ste i vi od onih koji preko dana često dohvate šaku oraha, badema, lešnika i grickaju, ponosni na sebe što niste podlegli iskušenju i pojeli neki kolač ili parče pice do večere? Ako jeste, preostaje nam da se nadamo da imate male šake: šolja kikirija ima 840 kalorija, američki orah 720 po šolji, a bademi 795.

MED

Med, koji je toliko zdrav, ima šokantnih 1030 kalorija po šolji, a šećer “samo” 770. Međutim, med ima toliko drugih karakteristika koje pozitivno utiču na zdravlje, kao i većina namirnica sa liste, ali je stvarno šokantno saznanje da med ima više kalorija od šećera.

FRAPEI

Frapei su trenutno u modi, a nastali su tridesetih godina  prošlog veka u Brazilu. Takođe su bili vrlo aktuelni šezdesetih, verovatno zato što se ondašnja hipi generacija odlučivala za vegansku ishranu. Prema originalnom receptu, pravi se od voćnog soka, voća i leda. Kasnije su počeli da se dodaju mleko, jogurt, kikiriki puter, pa čak i sladoled. Čaša od 450 grama prosečnog frapea od jagode ima između 300 i 400 kalorija.

SALATE

Da, da, salate. Niko vam još nije rekao da neke salate u restoranima imaju mnogo više kalorija nego skromni hamburger. Sve te carske, cezarske i ostale salate sa zvučnim imenima, prepune su kalorija, a neke, poput salate “santa fe”, na primer, ima 1.830 kalorija.

Da bi ukus bio što interesantniji, u takvim salatama koje zamenjuju obroke, često se našu komadi ananasa. lososa, kukuruza, avokada.... i sa puno dresinga. Na vama je da odlučite da li ćete za ručak pojesti jednu takvu salatu, ili hamburger sa pomfritom.

KOKTELI

Alkoholni kokteli ne spadaju u zdrave namirnice. Ali vredi znati sledeće:
10 margarita sadrži 10.800 kalorija? Ili, da vam pojednostavimo - jedna margarita ima 1.080 kalorija.

Izvor: novimagazin