Pokret sporosti za smanjenje stresa

Drhtite od brige kad god treba da pređete iz desne u levu kolovoznu traku? Nervirate se kad vam se protok interneta uspori? Zalivate biljke i prosipate vodu pored saksije jer žurite da krenete na posao? Pokret sporosti ima rešenje za vas!

.

Ne raditi ništa je mnogo bolje nego užurbano ne raditi ništa." - Lao Ce

Na dan 1. aprila 2014. godine Pokret sporog interneta proslavio je treći rođendan! Počeo je svoj život kao obična prvoaprilska šala, ali ova lažna vest je i danas vredna i hvaljena inicijativa koju svi mi koji patimo od stresa možemo lako da prihvatimo.

Tog dana je, naime, na američkim radio stanicama objavljena vest da nekoliko kafića u Portlandu uvodi „spori internet" i nudi svojim mušterijama četiri sata korišćenja imejla po ceni od 99 centi. Mnogi su je shvatili ozbiljno, ali psiholozi i danas komentarišu ideju o sporom internetu kao dobru preporuku. Evo kako i vi možete usvojiti prinicpe „sporosti" u svakodnevnom životu kako biste smanjili nivo anksioznosti.

Duplirajte količinu vremena koja vam je inače potrebna da završite neki posao. Da li i vi često probijate rok koji ste odredili za obavljanje zadatka? Tada i najjednostavnji poslovi u vašem domaćinstvu kao što je zalivanje biljaka, za koje je inače neophodno oko 20 minuta, probijaju vremenski rok i unose nervozu u svakodnevicu.

Inspirisani pokretom sporog interneta potrudite se da ostavite više vremena i za ovakve poslove, ili jednostavno odradite pola posla a ostatak ostavite za sutra. Možda ćete morati da pripazite koje su saksije zalivene a koje ne, ali ćete poštedeti sebe nepotrebne nervoze a i više i uživati u svom zelenilu.

Izvor: sensa