Ples - sport ili umetnost ?

Prošle subote, na našoj televiziji, počeo je šou program Ples sa zvezdama u kojem se takmiče poznate ličnosti. Publika će u ovom spektaklu imati priliku da uživa u fantastičnim kostimima, zadivljujućim koracima i muzici, a o tome da li je ples sport ili umetnost, za Prva.rs, govori Dejan Barać, naš stručni konsultant i ekspert u oblasti plesa.

.

S jedne strane, ples je sport jer ima iste komponente kao i svaki drugi sport. Da bi mogli dobro da plešu plesači moraju biti  fleksibilni , izdržljivi, kondiciono pripremljeni, motivisani  i naravno da vole ono što rade. Kao u svakom sportu i u plesu se mora vežbati i trenirati barem dva sata dnevno minimum pet dana u nedelji.

Ples nije samo fizička aktivnost , on je i  mentalno iscrpljujuć i zahtevan. Plesači imaju pritisak od javnog nastupa, zatim i pritisak da se savršeno poznaje  svoja plesna koreografija kako bi se svi delovi odigrali što bolje, i naravno, savršen sklad između muzike koja svira i pokreta koji se izvode . Takođe , u cilju poboljšanja ,plesač mora stalno raditi na plesnoj tehnici , tako da je sve savršeno na mestu .                                 Kao što možete da vidite , ples ima sve karakteristike jednako zahtevne kao i svaki drugi sport .

Samim tim što je ples sport , ne znači da nije isto i umetnost . Ples je umetnost  jer ste s njim u stanju da ispričate priču bez potrebe da govorite . Kroz vaše koreografije i vašim izrazima lica treba da ste u stanju da se potpuno transformišete u drugi lik i ulogu .

Uz ples ste takođe u mogućnosti da izrazite svoje emocije. Mnogi igrači i koreografi su poznati po neverovatnim emocijama i scenskim nastupom .Ova činjenica  ples takođe svrstava u umetnost .

Zaključak je da je  ples veoma jedinstvena aktivnost , jer se može posmatrati i kao sport i umetnost. 

Dejan Barać, stručni konsultant i ekspert u oblasti plesa, presednik Plesnog saveza Beograda i direktor Plesnog kluba Aurora.