Česti i mali obroci ne pomažu u mršavljenju

Pet jela dnevno vam neće pomoći da smršate, pokazala je nova studija.

.

Istraživači sa Varvik Univerziteta iz Britanije su pronašli da, uprkos popularnom uverenju da je jedenje više manjih obroka dnevno dobro za smanjenje kilograma, brojanje kalorija je najefektivniji način da skinete kilograme. "Učestalost obroka ne utiče na broj kalorije koje sagorimo u toku dana", izjavio je dr Milan Kumar, glavni u sprovođenju ove studije. "Ali ono što je najbitnije za mršavljenje je brojenje kalorija."

Studija, koja je analizirala 24 žene različitih težina, uvrstila je u razmatranje broj sagorevanih kalorija onih koje su jele dva obroka dnevno u poređenju sa onima koje su jele pet obroka i nije pronađena ni jedna razlika u metabolizmu. Obe grupe su sagorele istu količinu kalorija dnevno. Studija je takođe pronašla da jedenje više puta dnevno može da poveća zdravstvene rizike za gojaznost. Gojazne žene uvršćene u ovo istraživanje koje su jele pet obroka dnevno su ustvari povećale mogućnosti zapaljenja koji su povezani sa dijabetesom i srčanim oboljenjima.

Decenijama su naučnici sprovodili istraživanja koja ne odobravaju teoriju da je jedenje više manjih obroka dnevno ubrzava metabolizam i pomaže da se brzo skinu kilogrami. Davne 1993. godine, istraživači su pronašli da brzina rada metabolizma nije pod uticajem učestalosti obroka. Uprkos ovim informacijama, učestalost je i dalje smatrana za najbolji način da se smanji linija.