Izbacite ove namirnice i imaćete ravan stomak

Koliko god da vežbate i pokušavate da dovedete liniju u red i u tome i uspete, salce oko struka uvek postoji. Evo nekih namirnica koje bi trebalo da izbacite, ili bar smanjite njihov unos, ako želite da se rešite šlaufa.

.

Rafinisane žitarice - Beli piranač, beli hleb i bela testenina. Za razliku od celih žitarica sa celim zrnom koje su izvor neprocenjivih sastojaka, rafinisane žitarice utiču na gojaznost.

Punomasno mleko - Ukoliko želite ravan stomak, najbolje je piti bezmasno mleko ili ono sa 1 odsto masti.

Bilo koja hrana koja sadrži transmasne kiseline - Osim što su hidrogenizovane masti (obavezno čitajte etikete) izuzetno štetne po zdravlje, brojne studije su pokazale da transmasti znatno utiču na sakupljanje masnoće oko područja stomaka. Ove kiseline se stvaraju i tokom drugih termičkih procesa, kao što je prženje.

Mesne prerađevine - Ukoliko volite kobasice, viršle i salame, najverovatnije imate i "šlauf". Naime mesne prerađevine sadrže mnogo kalorija, ali i zasićenih masti. Umesto njih odaberite sveže i laganije meso poput pilećih i ćurećih prsa.

Brza hrana - Čizburgeri, hamburgeri, pica, krofne i pomfrit... Zvuči primamljivo, ali je cena previsoka. Brza hrana se obično  prži u dubokom ulju, što će uticati na vašu kilažu, ali uticaće loše i na vaš kardiovaskularni sistem.

Sokovi - Puni su šećera (više nego voća) i garantuju masnoću na stomaku. Osim praznih kalorija koje sadrže, podižu i nivo šećera u krvi, koji utiče na gojaznost, naročito u području stomaka. O štetnosti veštačkih zaslađivača u sokovima koji imaju etiketu "Bez šećera" da i ne govorimo. 

Sir - Sir je dobar izvor kalcijuma koji je odličan za kosti, ali nažalost ima visok procenat zasićenih masti. Možda vam se čini da jedete uravnoteženo, ali teški sirevi sadrže čak oko pola dozvoljenog dnevnog unosa masnoća.

Čips - Ukoliko grickate čips tokom gledanja televizije, znajte da ste uneli u sebe i prazne kalorije i transmasne kiseline i... ko zna šta još! 

Alkohol - Alkohol i vitak struk ne idu zajedno. Iako možda pozitivno (u malim količinama naravno) utiče na cirkulaciju, alkohol smanjuje mogućnost organizma da preradi masnoće, a sadrži i mnogo praznih kalorija. 

So - Slana hrana izaziva nadutost, pa će vam stomak biti veći. Osim toga so zadržava vodu u organizmu.