Skinite salo čistom matematikom

Japanski sociolog Tecuja Saito svojevremeno je održao predavanje pod nazivom “Sto najvećih zabluda naše civilizacije” za polaznike Išikava škole, pa i kako se salo uklanja.

.

Počeo je zabludama da pas voli kost, da je muški mozak veći od ženskog pa je i muškarac pametniji od žene, a završio informatičkom zabludom da funkcija “help” u savremenim kompjuterskim programima može biti od bilo kakve pomoći.

Da je prof. Saito kojim slučajem bio kineziolog, verovatno bi spomenuo i najpoznatiju zabludu o mršavljenju koja kaže da se salo sa stomaka skida trbušnjacima!?

Ako pripadate onima koji još uvek neguju ovu zabludu, moraćete da prihvate medicinsku činjenicu da se salo sa stomaka uklanja isključivo – matematikom: broj unesenih kalorija mora biti manji od broja potrošenih i ako to nije tako nikakvi “trbušnjaci” ne pomažu.

Treba ipak reći da sve vežbe koje jačaju i aktiviraju trbušnu muskulaturu (pa i ova naša današnja!) imaju izvanredno delovanje na pravilnu liniju, stomak i pomažu mršavljenju, iako direktno ne skidaju salo.

Naime, jasno je pre svega da je skladno razvijena i aktivna stomačna muskulatura izvanredna prevencija lošeg držanja, onog karakterističnog “otromboljenog” stomaka i svih kifoznih i lordoznih deformacija kičme toliko čestih u današnje vreme.

Pedantne fiziološke cepidlake podsetili bi da vežba deluje na bolju probavu stimulišući cirkulaciju unutar probavnog sastava zbog razlike pritisaka između torakalne i abdominalne šupljine, koje se kod ove vežbe stvara naizmeničnim kontrakcijama i opuštanjem.

Izvor: Ordinacija