Kada smo pod stresom jedemo više

Jedete a niste gladni? Onda se sigurno pod stresom. Evo načina da se izborite sa ovim problemom.

.

Kada osetite da ste neraspoloženi, to što ste pojeli neku hranu iz takozvane kategorije "džank" može da vam se učini kao brzo rešenje, ali tako vašem telu samo činite loše. Zato, morate da držite stvari pod kontrolom. Vi ste jedina osoba koja ima moć da reši ovaj problem.

1. Prepoznajte problem - Kada prepoznate kod sebe sklonosti da zbog utehe posežete za brzom hranom ili slatkišima, znajte da je to prvi korak u preuzimanju kontrole.

2. Prekinite da grickate uz TV - Kada izađete it tog blagog ošamućenog stanja i shvatite da ste pojeli kesu čipsa nećete se dobro osećati. Ukoliko gledanje TV-a i grickanje idu ruku pod ruku u vašoj kući, napravite neki momenat da zaustavite taj začarani krug. Ili bar nađite neku zdraviju zamenu za grickanje (bademe, orahe...).

3. Vodite dnevnik - Vođenje dnevnika vaše ishrane može da vam se čini kao težak zadatak, ali nakon dan ili dva, shvatićete njegove prednosti. Zapisivanje onoga šta jedete garantuje da ćete i da preuzmete odgovornost za ono što stavljate u svoje telo. Ako shvatite da ste proveli sate u praznom grickanju, verovatno ćete sami od sebe da prestanete.

4. Izbacite problematičnu hranu - Ako nemate baš u ovom trenutku snagu volje da kažete ne nezdravoj hrani, vreme je da je izbacite iz kuhinje, pa čak i iz kuće! Izbacivanje svih vrsta grickalica će da vas reši praznih grickanja kod kuće, a omogućiće vam da posegnete za nečim što je zdravije.

5. Iskreno pitajte sebe "Da li sam gladan/na?" - Čini se tako jednostavnim, ali ove tri male reči prave ogromnu razliku. Pre nego što izvučete hranu bez razmišljanja, ovim prostim pitanjem ćete sebi da pomognete da prepoznate kada ste zaista gladni ili kada samo pokušavate da popunite emotivni ili psihički bol.