Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Nađi vreme, produži život

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u četvrtak, 20. marta, od 17 do 20 sati, u prizemlju šoping-mola Delta City, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ organizovaće akciju u cilju edukovanja javnosti o raku dojke i značaju preventivnih pregleda uz poruku „Nađi vreme, produži život“.

.

Rak dojke je najčešći maligni tumor sa najvišom stopom mortaliteta kod žena širom sveta, ali i kod nas, u Srbiji. Svake godine, u svetu, oboli oko 1 150 000 žena od raka dojke. U Evropi se kod jedne od 10 žena pre nego što napune 80 godina dijagnostikuje rak dojke, dok se oko 20-30% slučajeva raka dojke javlja kod žena koje su mlađe od 50 godina. 

Akciju će podržati i dr Ljiljana Lazić, koordinatorka za rano otkrivanje raka dojke, iz Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, i Miomirka Kovačević, psihološkinja i jedna od osnivača Udruženja „Budimo zajedno“, koje će savetovati žene u vezi sa ovim opasnim oboljenjem. Posetiteljke Delta City-ja imaće priliku da na štandu Udruženja „Budimo zajedno“ dobiju edukativni materijal o raku dojke, doniraju prilog za rad Udruženja, kao i da dobiju na poklon roze ružu, kao simbol podrške, snage i nade, koje će na događaju deliti članice Udruženja i brojne poznate ličnosti.

 „Prema podacima Centralnog registra za rak u Srbiji se godišnje otkrije oko 3500 novoobolelih žena, dok umre oko 1300 žena. Istraživanja pokazuju da u Srbiji svaka 12. žena oboli od nekog oblika raka dojke.“ – izjavila je Jasmina Lukić, predsednica Udružena „Budimo zajedno“ i dodala: „Stoga, želimo da obrazujemo žene i podstaknemo ih na preventivne preglede jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, i samim tim poveća stepen izlečenja. Uspešnim lečenjem podrazumeva se objedinjeno lečenje telesnih simptoma, kao i psihološka pomoć. A najvažnije je da žena zna da nije sama!“

Kontinuiranim aktivnostima Udruženje se trudi da edukuje građane o značaju ranog otkrivanja bolesti i važnosti preventivnih pregleda. Primetan je i blagi pad stope smrtnosti, sa 1600 na 1300 žena, što predstavlja dodatni motiv za celokupno društvo da se bori.“ – zaključuje Jasmina Lukić.