Treniranje sa muzikom ili bez?

Da li muzika pospešuje vaš trening?

.

U teretanama se najčešće vežba uz muziku. Džogere takođe uglavnom viđamo sa slušalicama u ušima. Koliko nam muzika pomaže, a koliko odvlači našu pažnju...

Vrline

Muzika može da pomogne tako što će olakšati treniranje i ceo trening pretvoriti u prijatan doživljaj umesto u težak zadatak. Ona nas inspiriše, ohrabruje i odvlači misli od napornog rada.

Studije su pokazale da slušanje muzike bilo kog žanra za vreme treniranja, daje vašem mozgu neverovatno pojačanje, i izdržljivost i do 15% više.

Simptomi umora mogu da se umanje kod individualca, usled većeg faktora zadovoljstva i uživanja, podstičući duže trajanje treninga i istrajnost u vežbanju.

Ovo su očigledno ključni faktori za sve one koji žele da izgube kilograme.

Zanimljivo je da treniranje uz muziku starijim ljudima pruža snagu i povećava želju za treniranjem.

Mane

Ako morate da se fokusirate na tehhike vežbanja, bolje je da ne trenirate uz muziku, sve dok se ne osetite slobodnim da "isključite mozak".

Ukoliko se ipak opredelite da uključite muziku, ključ je da izaberete pesme koji prate ritam pokreta. Ukoliko šetate, odaberite neke sporije pesme, za brzi hod nešto brže, a za trčanje najbrži ritam.

Ako trenirate napolju, postarajte se da muzika bude tiša, kako biste mogli da pratite saobraćaja, ljude ili životinje oko vas.