Da li su to samo živci ili imate poremaćaj anksioznosti?

Savko doživljava stresne situacije. Pa kako onda da znate da li je to dnevna nervoza ili znak da potražite pomoć?

.

Ako vas je briga ometala u poslu (ne možete da se koncentrišete na trenutni posao koji radite), uticala na ljubavne odnose (treba vam stalna potvrda ljubavi ili ne verujete vašem partneru), ili ograničavala vašu mogućnost da idete kroz život normalno dan za danom (možda vas je strah da se vozite autoputem ili izbegavate stresne situacije, tako što ostajete kod kuće) nekoliko meseci, onda imate poremaćaj anksioznosti.

Iako veoma čest - u protekloj godini, 40 miliona odraslih državljana Amerike ima jedan - poremećaj koji može da vam napravio pakao od života ukoliko nešto ne preduzmete, može da učini da se okrenete drogama ili alkoholu, ako se ne obratite nekom stručnom licu. 

Zakažite sastanak sa psihologom ili psihijatrom koji je specijalizovao u oblasti anksioznosti i može da utvrdi da li vam treba lečenje. Oni koji boluju od anksioznosti često dobro reaguju na kognitivnu terapiju ponašanja ("cognitive-behavioral therapy" CBT), koja vas uči da uobručite vaše misli koje su pune netrepeljivosti i anksioznosti. Takođe je dobra i terapija prihvatanja i obavezivanja ("acceptance and commitment therapy" ACT), koja se fokusira na smanjenje straha koji budi anksioznost.

Ukoliko je anksioznost visoka, lekovi mogu da budu prepisani kako bi umanjili simptome. Dobra vest je ta da su svi ovi poremećaji izlečivi, tako da ne morate da patite u tišini.