Zašto da prestanete sa pušenjem?

Smanjite rizike dobijanja raznih bolesti - srčanih smetnji, zapušenja arterija, kao i moždanog i srčanog udara.

.

Možete da kontrolišete šest velikih međusobno nezavisnih faktora rizika dobijanja srčanih oboljenja:

  • Cigare, cigarete (bilo koja vrsta duvana)
  • Visok nivo holesterola
  • Visok krvni pritisak
  • Fizička neaktivnost
  • Gojaznost
  • Dijabetes

Pušenje samo po sebi povećava rizik kardio-vaskularnih bolesti. U korelaciji sa ovim ostalim faktorima, značajno povećava i njihovu rizičnost takođe. Pušenje smanjuje vašu fizičku izdržljivost i povećava mogućnost da se stvaraju krvni ugrušci. Smanjuje nivo HDL-a (dobrog) holesterola. Vaši rizici se znatno povećavaju ukoliko pušite i ukoliko imate porodičnu istoriju srčanih oboljenja. Pušenje takođe stvara visoki rizik bolesti perifernih arterija i aneurizmu aorte. Ukoliko ste pušač nakon operacije bajpasa, povećava vam se rizik povratka kardio-vaskularnih bolesti. 

Pušenje je takođe bitan faktor rizika za neki od udara. Udišući dim cigarete, stvara se nekoliko efekata koji štete cerebrovaskularnom sistemu. Žene koju koriste oralnu kontracepciju i puše, u znatno većem broju uvećavaju rizik od moždanog udara. Cigare, lule i tompusi nisu "bezbedniji" način da ostavite cigarete. Osobe koje puše tompuse, lule i cigare, izgleda da imaju veću šansu za smrću od kardio-vaskularnih bolesti, iako njihov rizik nije ni upola veliki kao kod običnih pušača. 

Udišite čist vazduh

Takođe je bitno da izbegavate dim ostalih pušača. Veza između pasivnog dima i bolesti je vrlo dobro poznata, kao i veza između kardio-vaskularnog invaliditeta i smrti. Svake godine oko 38.000 ljudi umre od srca ili bolesti krvnih sudova prouzrokovano tuđim pušenjem. Nepušači koji su izloženi pasivnom dimu kod kuće ili na poslu, povećavaju rizik razvitka srčanih bolesti za 25-30%.

Neka lečenje počne danas

Ukoliko već imate srčanih oboljenja, verovatno mislite "Koje dobro će da mi učini da sad prestanem sa pušenjem?". Nemojte da se obeshrabrujete! Vaša pluća mogu da počnu lečenje sama, čim prestanete da ih trujete cigaretama. Bolesti srca mogu da se spreče ili kontrolišu, ali morate da pratite plan oporavka i da u njemu istrajete, a prestanak pušenja je važan deo toga.