Ova jesenja voćka može biti i ukusna poslastica, ali i lek: List sačuvajte i osušite, od ploda napravite ukusan kompot ili slatko

Dunja, mirisna i zdrava voćka, osim za prirpemu ukusne zimnice koristiti se i ublažavanje tegoba kod pojedinih bolesti. Od njenog ploda se mogu spremiti ukusni džemovi ili kompoti, a od lista se kuva čaj koji blagotvorno deluje na naš organizam.

Dunja je veoma zdrava jesenja voćka, foto: Augusta16/Shutterstock
Dunja je veoma zdrava jesenja voćka, foto: Augusta16/Shutterstock
.

Ruski profesor na Državnoj farmaceutskoj akademiji u Pjatigorsku, profesor Valerij Melik-Guseinov otkrio je kako treba da se pripremi ovaj plod jeseni da bi pomogao kod problema sa dijarejom.

Čaj protiv dijareje

Sastojci:

1 kašika suvih listova dunje

1 čaša vode

Priprema:

Kašiku izmrvljenih listova ove biljke prelijte sa čašom vode.

Ostavite da odstoji 30 minuta.

Procedite i pijte čaj dok je topao. Preporučeno je piti do dve šolje nezaslađenog čaja dnevno.

Kompot od dunje

Sastojci:

2,3 zrele dunje

2 litra vode

Priprema:

Dunje očistiti, oljuštiti i iseći na kockice. Staviti ih u vodu, a potom na šporet. Kada voda prokuva ostavite da ključa desetak minuta na laganoj temperaturi.

Viljuškom pokušajte da bocnete komadiće dunje. Ako su mekani kompot je gotov. Nakon što se prohladi možete u njega dodati med kako biste ga dodatno zasladili.