Dr Perišić preporučio od čega sve treba da se sastoji jedan obrok u zimskim danima (VIDEO)

Naš poznati gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić, preporučio je šta bi trebalo da se konzumira u toku hladnijih dana, a takođe i objasnio kako belančevine deluju na organizam.

Ilustracija, foto: Depositphotos/zmaris
Ilustracija, foto: Depositphotos/zmaris
.

Ako ste pod stresom, kažu nam - jedite spanać, šargarepu, grašak, jabuke i kruške. Ako želite da skinete višak kilograma, izbegavajte jogurt, jedite više kuvanog povrća i variva, a može i malo mesa. Ali, retko pravimo razliku među namirnicama, po tome koja nas greje, a koja hladi.

Gastroenterolog, prof. dr Vojislav Perišić istakao je da konzumiranje mesa u hladnijim danima može da zagreje organizam.

"Ljutiće se neki vegani, ali diže nam se energentski metaboliozam za 15 odsto, znači naša mašina termogeneze je 15 puta viša, zato kada je hladno jedite meso i ugrejaće vas", reko je Preišić za TV Prva.

Same belančevine, kaže Perišić, dižu energetski metabolizam, telo je toplije i svaka ćelija bolje radi, termogeneza je u tom smislu onda i bolja. Savetovao je takođe da je bolje u toku pripreme hrane koristiti žutu mast, a ne ulje.

Za zimske dane, Perišić je preporučio od čega sve treba da se sastoji jedan obrok.

Opširnije pogledajte u video-prilogu: