Seksologija na Medicinskom fakultetu - Marić: Najveći seksualni organ je mozak; Milošević: Bolest je okidač za disfunkciju

Seksologija prvi put postaje predmet na našem Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Koliko naši lekari znaju o ovoj temi i koliko su neke druge bolesti povezana sa seksualnom disfunkcijom čuli smo od seksologa Jovana Marića i urologa Aleksandra Miloševića.

Ilustracija, foto: oneinchpunch / Shutterstock
Ilustracija, foto: oneinchpunch / Shutterstock
.

Marić je pozdravio ovu inicijativu i naglasio da bi trebalo proširiti temu na ljubavno-seksualne odnose, jer prvo se ostvaruju ljubavni odnosi koji potom prerastaju u seksualne.

Najveći seksualni organ je mozak, rekao je Marić koji se tokom razgovora našalio na ovu temu smatrajući da će tako biti pristupačnija ljudima i objasnio šta znači „zornjak“ i „podnjak“.

Aleksandar Milošević je rekao da se tek poslednjih desetak godina više govori ženskoj seksualnosti. Već toliko radova ima napisanih na ovu temu.

Seksualnost čini funciju celog tela. Činjenica da potiče iz mozga, ali ako imamo neku bolest ona može biti okidač za seksualnu disfunciju. Tako da je bitno da pristup bude multidisciplinarni pristup kazao je Milošević.

Kod mlađih strah od neuspeha može dovesti do seksualne disfunkcije, i najčešće se radi o psihičkim problemima, a kod starijih su to bolesti, kardiovasklarni, endokrinološki problemi.

Više o ovoj temi, pogledajte u prilogu.

Jovan Marić, foto: Printscreen/PrvaTV
Jovan Marić, foto: Printscreen/PrvaTV
.