Lečenje matičnim ćelijama nije više samo budućnost

Ortopedija se već decenijama služi raznim terapijama i inovacijama zarad bolje rehabilitacije kod ljudi. Već dugo, ortopedija uspešno koristi veštačke zglobove i implante od materijala koji su sve bolji i bolji kako tehnologija napreduje. Ipak, ovakvi implanti od materijala imaju ograničen vek trajanja stoga nema sumnje da će terapije matičnim ćelijama pospešiti rehabilitaciju u sklopu ortopedije.

PR
foto: Orto MD/Promo
foto: Orto MD/Promo
.

Ortopedija je jedna od prvih grana u medicini koja koristi razne metode zarad očuvanja kvaliteta života pacijenata putem regenerativnih metoda i stoga uveliko koristi biološki potencijal matičnih ćelija.

Matične ćelije su izvorne, nespecijalizovane ljudske ćelije koje imaju veliki potencijal da proizvedu različite vrste specijalizovanih ćelija, uključujući razna tkiva i organe. One se razlikuju od drugih ćelija po tome što imaju sposobnost samo obnavljanja, razmnožavanja i sazrevanja. Zahvaljujući tim njihovim osobinama, matične ćelije iz koštane srži već decenijama koriste za transplantaciju i terapijsku primenu u lečenju raznih oboljenja. Takođe, imamo podelu i na nediferencirane i diferencirane ćelije u našem telu. Nediferencirane se mogu pronaći širom našeg tela u različitim tkivima kod odraslih (npr. koštana srž, mišići, masno tkivo i mozak). U tim delovima tela postoje populacije matičnih ćelija koje imaju sposobnost da proizvedu i zamene druge ćelije koje su se izgubile trošenjem i starenjem, ili usled bolesti i povreda. Na taj način matične ćelije mogu da se umnožavaju i diferenciraju, odnosno, razvijaju u neku određenu specijalizovanu vrstu ćelija.

Diferencijacija naših ćelije je neophodna jer se specijalizovane ćelije troše vremenom, oštećuju i gube u svakom sekundu našeg života. Takođe, specijalizovane ćelije, kao što su ćelije mišića i hrskavice na primer, ne mogu da se dele i prave svoje kopije, a moraju biti zamenjene novim ćelijama u telu da bi telo nastavilo da funkcioniše bez bolova i problema. Stoga se u ortopediji koristi metoda lečenja matičnim ćelijama.

Gde se može lečiti matičnim ćelijama?

Do skoro, lečenje matičnim ćelijama bilo je dostupno samo u inostranstvu. Ali, u proteklih nekoliko godina, ovaj vid terapije došao je i u Srbiju. Orto MD iz Novog Sada je specijalistička ordinacija za ortopediju koja pruža ovu uslugu, i lako se može doći do odgovarajuće terapije matičnim ćelijama. U regenerativnoj medicini gde se pacijent leči sopstvenim matičnim ćelijama je potpuno novi terapijski pristup i odlično je rešenje za ljude koji pate od dugotrajnih i hroničnih bolova, a godine života pacijenta ne predstavljaju nikakvo ograničenje za ovo lečenje. U Orto MD pacijent može doći na ovu terapiju koja ima mnogo prednosti u odnosu na hirurško lečenje, uključujući i:

  • Nema opšte anestezije
  • Oporavak nakon lečenja je brži i kraći
  • Nema rizika koji nastaju kod operacija, kao što je zastoj srca
  • Ožiljak na koži posle terapije je minimalan i skoro neprimetan
  • I ovo je 100% prirodni tretman, bez ikakvih rizika prilikom ubrizgavanja sopstvenih matičnih ćelija injekcijom.
  • Izolacija ćelija se vrši putem komercijalnih uređaja koji izoluju matične ćelije u željenom broju. Pacijenti mogu sami otići na takve poduhvate i čuvati svoje matične ćelije u bankama namenjene za tu upotrebu širom Srbije. Matične ćelije se mogu izolovati iz raznih tkiva, poput masnog putem liposukcije, iz koštane srži punkcijom preko kože, kako i mnoga druga. Takođe, ovde se radi o adultnim matičnim ćelijama (autolognim - od samog sebe, ćelije koje se aktiviraju i koje su žive).

U Orto MD mogu se koristiti sopstvene matične ćelije za lečenje raznih oboljenja, povreda i bolnih stanja. Tretmani koji se mogu lečiti u Orto MD su:

  • Degerativne promene hrskavice
  • Osteohondralna oštećenja sa očuvanjem hrskavice
  • Oštećenja ligamenata i mišića
  • Prolaps i oštećenje diska u perioperativnom vremenu
  • Pod kontrolom RTG injekcija u kičmene pršljenove kod patoloških preloma, popunjavanje koštanih cista, pseudoartoze i osteoporoze
  • Augmentacija prilikom protetske hirurgije velikih zglobova
  • Rekonstrukcija meniskusa

Orto MD takođe nudi druge razne terapije i tretmane za rehabilitaciju ljudskog tela usled povreda. Tako možete pronaći rehabilitaciju HAL sistemom, koji je robot koji pomaže osobama sa invaliditetom da rehabilituju svoje telo. HAL (Hybrid Assistive Limb) je zapravo egzoskeletno odelo razvijeno u kompaniji za robodiku iz Japana. Ovo odelo je napravljeno kako bi pomoglo i proširilo mogućnosti svojih korisnika, najpre kod ljudi sa fizičkim invaliditetom. Ono što HAL sistem omogućava je sinhronizacija namere i kretanja. Uz pomoć osamnaest elektroda koje se plasiraju na grupe mišića koje pokreću donje ekstremitete pacijent ima pomoć pri realizaciji zamišljenog pokreta. HAL sinhronizuje pacijentovu nameru da napravi pokret i poboljšava neuromuskularnu funkciju kod paralisanih donjih ekstremiteta. Orto MD je jedina ordinacija u regionu koja u ponudi ima HAL Terapiju, kako i lečenje matičnim ćelijama zarad boljeg života, kretanja i manjak bolova.

Orto MD je specijalistička ordinacija za ortopediju u Novom Sadu koja nudi mnoštvo terapija i lečenja ljudskog tela. Pored toga, jedna je od ordinacija u Srbiji koja nudi lečenje matičnim ćelijama i pomaže ljudima pri uklanjanju bolova, raznih bolesti i rehabilitaciju zarad boljeg kvaliteta života. Za više informacija posetite naš sajt ortomd.rs ili nas pozovite na 021/382-20-93.