Ginekolog Ana Mitrović: Preporuka je da se trudnice vakcinišu u svakom trimestru, ali najbolje je u drugom. I tačka!

Supružnici nekih porodilja koje su umrle od korone kažu da su im pojedini lekari savetovali da se ne vakcinišu. Da li ti lekari treba sada da odgovaraju? To su bila neka pitanja za prof. dr Anu Mitrović, načelnicu dnevne bolnice GAK Narodni front i dr Milana Dinića predsednika Lekarske komore Srbije.

.

Dinić je rekao da lekari imaju svu odgovornost, koju u ovom slučaju samo treba utvrditi. Imamo jasne i nepodeljene stavove kada je vakcina u pitanju. Sve relevantne medicinske institucije su jedinstvene u tom stavu, tako da ne postoji nikakvo opravdanje da neko nekome savetuje da se ne vakciniše, rekao je Milan Dinić i dodao da svako ko eventualno dobije savet od lekara da se ne vakciniše, može da se obrati Lekarskoj komori Srbije.

Ginekolog prof. dr Ana Mitrović rekla je šta trudnice i dojilje treba da znaju. Vakcinacija je dobrovoljni čin, ali je naše da je preporučimo. Svetske preporuke su da se trudnicama preporuči vakcinina u svim trimestrima trudnoće i to Fajzerova vakcina. A najbolji period je drugi trimestar. I tačka!

O vezi korone i steriliteta, Mitrović je rekla da ne postoji nijedno medicinsko objašnjenje da bi vakcinacija uticala negativno na plodnost. Nema prostora za manipulaciju.

Ona je rekla šta se dešava sa muškarcima koji su oboleli od kovida. Primećeno je da mesecima posle preležanog kovida, muški spermogrami ne mogu da se oporave.