Zdravlje

Morska ili kuhinjska so: Koja je bolja?

Možda ste čuli da su minerali u morskoj soli zdravi. Ali da li je to istina? Da li je zdravije koristiti morsku ili dobru staru kuhinjsku so?

11.10.2021. - 09:15h
Da li je morksa so zdravija od kuhinjske?
Da li je morksa so zdravija od kuhinjske?foto: Ekaterina Asaturova/Shutterstock

Manje obrađene od tradicionalne kuhinjske soli, morska i himalajska so zadržavaju više svog izvornog mineralnog sadržaja, kao što su magnezijum i kalijum. Ali da li minerali i elementi u tragovima znače da je morska so zdrava?

Izgleda da ipak nije. Mnogi ljudi misle da je morska so bolja zbog svojih minerala – ali morska i kuhinjska so imaju istu osnovnu nutritivnu vrednost. Ove dve vrste soli takođe imaju sličnu količinu natrijuma prema težini.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science and Technology Journal, morska so ima više minerala u tragovima. U mnogim slučajevima, tu je i plastika. Da, plastika! Problem nastaje zahvaljujući plastičnim kesama i drugim ostacima koji se mogu pronaći u morima. Većina brendova morske soli sadrži plastične mikročestice.

Proizvedena u rudnicima soli, tradicionalna kuhinjska so je prerađena više od morske soli. To znači da je uglavnom lišena prirodnih minerala, pa odatle i dolaze negativni stavovi prema kuhinjskoj soli, piše City magazin.

Vredi napomenuti, međutim, da su od 1920-ih, proizvođači dodavali jod obrađenoj soli. To je važan mineral za funkcionisanje štitne žlezde. U isto vreme, previše soli bi moglo da dovede do raznih oboljenja.

Kada je reč o unosu soli, najbolje je da budete umereni. Nijedna vrsta soli nije bolja, tako da ne možete pogrešiti ako smanjite unos.