Može li se jesti džem ako se na vrhu uhvatila BUĐ?

Otvorite teglu domaćeg džema pravljenog sopstvenom rukom, a zatim ugledate mrlje buđi. Šta da radite?

Ilustracija, foto: Igor Sirbu/Shutterstock
Ilustracija, foto: Igor Sirbu/Shutterstock
.

Buđ na džemu

Prvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspješno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih.

Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.

Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuvanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.

Šta raditi sa plesni

Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu. Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice.

Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo vidljivi dio gljivice.

Izvor: novosti