Zdravlje

UPRKOS HLADNIM DANIMA koji nam dolaze: Zadržite vitku liniju, uz ovih PET JESENJIH namirnica!

Predstojeći hladni dani sa sobom nose manjak fizičke aktivnosti i statičnosti kod ljudi. Zbog toga smo više skloniji gojaznosti tokom zime, nego što je to slučaj u proleće i leto.

09.10.2021. - 10:02h
zdrava ishrana
zdrava ishranafoto: Andrey_Popov/Shutterstock

Zato, da biste sprečili taloženje viška kilograma i masti, predočavamo vam listu jesenjih namirnice koje će vam pomoći da zadržite vitku liniju.

Jabuke

Niskokalorične, ali bogate vlaknima, jabuke imaju samo 95 kalorija i 4 grama vlakana po obroku. U nedavnoj studiji Univerziteta Florida, sušene jabuke pomogle su pacijentima da smršaju. Žene koje su godinu dana konzumirale šolju suvih jabuka izgubile su težinu i snizile holesterol. Istraživači veruju da antioksidanti i pektin - vrsta vlakana - mogu biti odgovorni za višestruke koristi jabuka, a sveže jabuke su još efikasnije, prenosi zenskimagazin.rs.

Bundeva

Probajte bundevu, čija vam šolja daje 214% dnevne količine vitamina A i 1/3 vitamina C koji vam je potreban. Bundeva ima samo 80 kalorija po šolji, dok ista količina jesenjeg slatkog krompira ima 180 kalorija.

Brokoli

Šolja brokolija ima 31 kaloriju i 2,4 grama vlakana, pa ste siti sa što manje kalorija. Na kraju krajeva, istraživanja su pokazala da upotreba povrća, poput brokolija, u jelima poput testenina pomaže u unošenju manje kalorija.

Kelj

Kao i brokoli ili kupus, kelj je bogat vitaminom A i vlaknima, a istovremeno čisti telo od toksina. Sa samo 110 kalorija, čips od kelja vam daje šest grama vlakana i odličan je međuobrok.

Kupus

Sa samo 17 kalorija po šolji, kupus, posebno omiljeni ljubičasti kupus, čini svaku salatu zanimljivijom i daje boju, a istraživanja su pokazala da pomaže u borbi protiv tumora na dojkama, crevima i plućima.