Dr Trampuš: Đaci u Nemačkoj nose maske i redovno se testiraju; Janković: Naši đaci moraju da nose maske, problem su testovi

Đaci osnovnih škola od danas idu „tradicionalno“ u školu, dok ima srednjih škola koje idu kombinovano. Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika govorila je u Jutru Prve o ovim odlukama i o tome da šta sve stvara konfuziju i kod prosvetnih radnika i kod đaka i roditelja.

Ilustracija, foto: panitanphoto / Shutterstock
Ilustracija, foto: panitanphoto / Shutterstock
.

U program se uključio i dr Andrej Trampuš iz Berlina, direktor laboratorije za ispitivanje infektivnih bolesti, koji je kazao da u Nemačkoj đaci idu uškolu, ali je obavezna maska i redovno testiranje. Kad imamo pozitivne slučajeve, škola se zatvori i razmatramo kako da zaustavimo širenje virusa. Pored toga, škole su stavile filtere za vazduh. Ali moramo što brže vakcinisati odrasle ljude da ne bismo imali toliko infekcija kod mlađih, smatra Trampuš.

Jasna Janković je takođe naglasila da je nošenje maske obavezno u školi i za đake i za nastavnike. Ali imamo sve manje profesora, nastavnika, i nema ko da ih menja. U takvim slučajevima „uleću“ pedagozi, psiholozi da bi se to premostilo, priča Janković.

Trampuš je istakao da se nada da je ovo zadnja sezona da se bavimo virusom i naveo je primer Portugalije koja nema smrtne slučajeve.

Šta se još govorilo o nastavi, đacima, vakcinaciji i testiranju, pogledajte detaljnije.