NE SUZDRŽAVAJTE SE: Ovo je PET RAZLOGA zašto je plakanje dobro za nas

Plakanje se često povezuje s nekom vrstom slabosti. Ipak, naučnici se ne bi složili s tom tvrdnjom. Plakanje ima mnogo dobrobiti, a stručnjaci kažu da su suze prirodna obrana tela protiv hormona stresa.

Plakanje je lekovito, foto: Monkey Business Images/Shutterstock
Plakanje je lekovito, foto: Monkey Business Images/Shutterstock
.

Suze nisu nužno loše i znak slabosti, a evo i zašto je potrebno ponekad da se dobro isplačemo..

1. Suze čiste oči

Suze deluju kao prirodni antibiotik i mogu ubiti do 95 posto štetnih bakterija u očima, i to u samo pet minuta.

2. Suze poboljšavaju vid

Membrana oka može biti dehidrirana zbog čega se javljaju problemi s vidom, a slika koju vidimo je jednostavno zamagljena. Kada plačemo, suze osiguravaju vlažnost membrane i na taj način poboljšavaju vid.

3. Suze eliminišu toksine

Tokom 1980-ih dr Vilijam Fej, istraživač na Medicinskom centru Ramsi u Mineapolisu, ustanovio je da suze, zavisno od uzroka, imaju različiti hemijski sastav. Tako se refleksne suze (nastale npr. zbog rezanja luka) sastoje od 98 posto vode, dok su emocionalne suze pune hormona stresa – prolaktina, piše Zadovoljna.hr.

4. Suze nude utehu

Zanimljivo je da plakanje prati pojačana aktivnost u određenom delu nervnog sistema, kojem je posao da smiri telo nakon stresnog događaja i uspori rad srca.

5. Suze nude emocionalno oslobađanje i povezivanje s drugima

"Obračun" s emocijama plakanjem pomaže i da lakše nastavimo sa svojim životom. Plač budi naše zaštitničke instinkte i deluje poput poziva u pomoć.