Zdravlje

Starinski lek protiv grebanja u grlu: Prokuvajte vodu i dodajte ovaj začin, veoma brzo ćete osetiti olakšanje

Hladnije vreme koje nam stiže pogoduje i češćim prehladama, a jedan od najčešćih simptoma koji se javlja je grebanje ili bol u grlu. Srećom, postoji jednostavan, prirodan način da se rešimo ovog iritantnog problema.

28.09.2021. - 10:05h
Bol u grlu
Bol u grlufoto: Dejan Dundjerski/Shutterstock

Sve što vam je potrebno su dva sastojka – voda i so. Ispiranje grla slanom vodom lek je koji su koristile i naše bake, a veoma je koristan kod prehlada, sinusnih infekcija i drugih, blažih problema.

Ovaj starinski lek smeju da koriste i deca starija od šest godina, odnosno svi oni koji mogu da grgolje vodom.

Naučno je dokazano da so pomaže da se povuče voda iz oralnih tkiva, kreirajući slanu barijeru koja sprečava da se vrate štetni patogeni. To znači da ispiranje grla slanom vodom zapravo blokira viruse i bakterije, smanjuje rizik od infekcije usta i grla i ublažava zapaljenje u nekim blažim slučajevima.

Da biste napravili slanu vodu za ispiranje grla potrebno je da pomešate četvrtinu ili najviše polovinu kašičice soli sa 230 mililitara vode.

Najbolje je da voda bude topla, ne vrela, jer će i toplota vode malo ublažiti grebanje i bol u grlu. Osim toga, so će se lakše rastopiti u toploj vodi. Možete da koristite bilo koju vrstu soli u ove svrhe.

Nakon što ste pripremili slanu vodu, grgoljite je u grlu što duže možete. Zatim je promuljajte po ustima i zubima, pa je ispljunite. Preporučuje se da to radite najmanje dva puta dnevno, a neće imati nikakvih neželjenih posledica ukoliko to radite više puta dnevno.

Ukoliko ipak bol ne prestane obratite se lekaru.

Izvor: Bašta balkana