Važno je da budu deo našeg menija: Pet odličnih izvora proteina

Proteini su veoma važan deo ishrane. Odgovorni su za brojne važne funkcije u telu.

Ilustracija, foto: j.chizhe/Shutterstock
Ilustracija, foto: j.chizhe/Shutterstock
.

Potrebni su za skoro sve metaboličke procese u telu, uključujući varenje, funkciju srca i pluđa i funkciju nervnog sistema.

Gde sve možemo da prnađemo proteine kako bismo ih što više uključili u ishranu:

Meso

Govedina i piletina najveći imaju najviše proteina, dok je tu i druga živina i riba. Životinjski izvori sadrže ključne hranljive materije, uključujući cink, vitamine B, vitamin D, omega-3 masti i gvožđe.

Jaja, mleko i jogurt

Jaja, mleko i drugi mlečni proizvodi (poput sira) takođe su odličan izvor proteina. Jedna šolja grčkog jogurta može da sadrži čak 23 grama proteina, što ga čini odličnim izvorom. Jaja u proseku imaju oko 6 grama proteina.

Tofu

Tofu je još jedan odličan izvor potpunih proteina što ga čini idealnim dodatakom dijetama, posebno onima koje prate vegansku dijetu.

Orašasti plodovi

Orasi imaju mnogo zdravstvenih koristi, a jedna od njih je i visok sadržaj proteina. Kikiriki ima najveću količinu proteina, a bademi i pistaći su takođe odličan izbor.

Kinoa

Kinoa je veoma hranljiva, na 100g sadrži čak 14g proteina. Takođe sadrži vlakna i komplekse vitamina B i E.

Izvor: novosti