Zdravlje

STRUČNJACI OTKRIVAJU: Zašto nikada ne bi trebalo da pijete kafu čim se probudite

Ako je šoljica kafe prva stvar za kojom posegnete ujutro kad ustanete iz kreveta, možda bi trebalo da razmislite o promeni te navike. Doktor Karan Rej tvrdi da to nikako nije dobra stvar.

23.09.2021. - 08:30h
Da li i vi volite prvu jutarnju kafu?
Da li i vi volite prvu jutarnju kafu?foto: Africa Studio / Shutterstock

Za većinu nas, prva jutarnja kafa daje nam energiju koja nam je potrebna da započnemo dan, ali dr. Karan Rej upozorava da kafu ipak ne bi trebalo da bude biti prva stvar koju konzumiramo ujutro, a evo i zašto.

"Možda je za neke neshvatljivo, ali postoji dobar razlog za to", kaže Rej, koji je ima milione pratioca na TikToku zahvaljujući svojim praktičnim savetima.

U emisiji BBC Morning Live, popularni doktor ne predlaže da se u potpunosti odreknete jutarnje kafe, samo da malo promenite rutinu.

"Nemojte ujutro prvo piti kafu kako biste se razbudili. Telo vas prirodno budi kortizolom", rekao je.

Umesto toga, dokror kaže da pričekate nekoliko sati i popijete kafu nakon što se prirodni nivo kortizola u vašem telu smanji.

"Popijte kafu sredinom jutra kada vam nivo kortizola i nivo energije padnu. Tad kofein deluje i daje energiju", objasnio je.

Naravno bilo je i onih koji njegov savet nisu dobro prihvatili.

"O bože ne. Ja ujutro moram prvo da popijem kafu, inače s nisam nikom prijatelj", napisao je jedan, a mnogi su se složili.

Bilo je i dosta onih koji su rekli da je u početku jako teško, jer ste se naviknuli na kafu, ali kad to razdoblje prođe, biće vam mnogo bolje.

Izvor: Superžena