DA LI STE ZNALI: Sedenje na podu je zdravo, a evo i zašto

Mnogi stručnjaci smatraju da dugo sedenje tokom dana nije dobro za zdravlje. Ono može da prouzrokuje loše raspoloženje, ukočenost mišića i pogrbljenost. Ako dugo sedite imate veći rizik od nastajanja mnogih bolesti, što za posledicu može imati i kraći životni vek.

Sedenje na podu je zdravo, foto: Monstar Studio/Shutterstock
Sedenje na podu je zdravo, foto: Monstar Studio/Shutterstock
.

Istraživački novinar, Dan Butner, bavio se istraživanjem života najdugovečnijih ljudi na svetu. Jednom prilikom je intervjuisao i najstariju ženu na svetu koja je živela na japanskom ostrvu Okinava.

"Lično sam se uverio da je sedela na podu. Dva dana sam proveo sa tom 103-godišnjakinjom i ustajala je i sedala na pod između 30 i 40 puta, to je između 30 i 40 čučnjeva dnevno", zaključio je novinar, prenose Nezavisne.

Zašto je sedenje na podu bolje od onog na krevetu ili stolici?

Razlog je jednostavan. Kada sedite na podu terate telo da radi više.

Na taj način poboljšavate fleksibilnost mišića, a kako sedenje na podu nije najudobnije, češće ćete ustajati.

Ako sedite na podu prilikom ustajanja ćete više angažovati srednji deo tela (karlični deo), čime ćete poboljšati ravnotežu.

Osim toga, ako se sa lakoćom podižete i spuštate nazad na pod, bez preteranog oslanjanja na ruke, to znači da vam je telo u prilično dobrom stanju.

Ipak, važno je napomenuti da na podu ne treba da sedite pogrbljeni. To loše utiče na zdravlje kičme, a može dovesti i do brojnih drugih problema. Uvek vodite računa da vam kičma bude prava, to je jedini način da imate pravilno držanje, izgledate lepo i budete zdravi.