Mnogo vam se jede slatko posle ručka? Evo mogućih razloga i načina na koji to možete da izbegnete

Mnogo ljudi ima naviku da posle ručka ili slanog jela obavezno pojede nešto slatko. Prevelika upotreba šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema. Važno je znati razloge, ali i kako da se konzumacija šećera smanji i ne bude preterana.

Volite da se zasladite posle ručka?, foto: Look Studio/Shutterstock
Volite da se zasladite posle ručka?, foto: Look Studio/Shutterstock
.

Najteže je kontrolisati želju za slatkišima, smatraju mnogi.

Doktori Mihaela Krupaina i Mehmet Oz za Real Simple objasnili su zašto imamo želju za šećerom nakon jela - i kako tu želju da smanjimo.

1. Navika

Kako se pokazalo, žudnja za šećerom često je navika.

"Imate podsticaj, ponašanje i nagradu. U slučaju žudnje za šećerom, podsticaj bi mogao biti završetak večere, ponašanje je jedenje slatkiša, a nagrada je kako se osećate, u ovom slučaju dobro".

Hormon pozitivnog osećanja, zadovoljstva, koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom dezertu zove se dopamin, a hormon koji reguliše nivo šećera u krvi zove se insulin.

"Kad jedemo šećer, insulin se povećava u primitivnim delovima našeg mozga, što je naš put do nagrade. To uzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osećamo dobro. To pretvara naše ponašanje unosa šećera u naviku. Kao rezultat toga, privikavamo se da ćemo se svaki put kad pojedemo obrok (ili nešto drugo) osećati dobro samo ako pojedemo nešto slatko".

Rešenje: Kako biste otklonili naviku preteranog uživanja u slatkišima nakon jela, doktori predlažu pronalaženje zdrave, zamenske navike nakon večere kako bi "reprogramirali" mozak. To može da bude ​​telefonski razgovor s prijateljem, gledanje omiljene emisije ili opuštajuća kupka.

Osim toga, umesto slatkiša s preteranom dozom šećera možete uzeti kocku tamne čokolade, koja može zadovoljiti želju za slatkim.

2. Hormoni gladi

"Drugi razlog zašto možda žudite za dezertom mogao bi da bude povezan s grelinom i leptinom, hormonima sitosti i gladi", kaže dr Oz.

Ako ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu ishranu, moguće je da telo ne oslobađa dovoljno grelina.

Rešenje: Pokušajte da održavate zdraviju, uravnoteženu ishranu. Jedenje zdravih ugljenih hidrata može da pomogne. Kako bi šećer u krvi bio uravnotežen, dr Oz preporučuje unos zdrave količine proteina i hrane bogate vlaknima. To će vam dati energiju koja vam je potrebna. Prebrzo konzumiranje hrane može rezultirati željom za više hrane i slatkiša.

3. Nizak nivo serotonina

Ako ste se ikada zapitali zašto vam se, svaki put nakon teškog radnog dana, "traži" nešto nezdravo ili slatko, znajte da to može da ima veze sa nivoom serotonina. Serotonin pomaže u regulisanju raspoloženja, pa je potpuno logično da telo žudi za njim kada osećamo teskobu, kad smo pod stresom ili depresivni.

"Poznato je da niži nivo serotonina u mozgu uzrokuje žudnju za šećerom", kaže dr. Oz.

Rešenje: Pronađite zdrave načine za upravljanje nivoom anksioznosti i stresa

Naravno, to je lakše reći nego učiniti, ali upravljanje teskobom i stresom definitivno može da pomogne u suzbijanju želje za šećerom, ali i mnogih drugih pozitivnih stvari.

Prema dr. Ozu, nivo kortizola raste kad smo pod stresom i može da uzrokuje da budete gladniji, podstičući želju za šećerom.

Oz predlaže jogu, meditaciju, slušanje muzike ili učenje nekih drugih tehnika opuštanja.

4. Nedostatak sna

"Nedostatak sna povezan je s prejedanjem, posebno sa prekomernom upotrebom nezdrave hrane. Pokušajte da spavate bar osam sati. To će smanjiti vašu žudnju za nezdravim i slatkim", kaže dr Krupain.

Rešenje: Uspostavite rutinu spavanja. Nemojte da vežbate dva do tri sata pre spavanja, izbegavajte dremanje koje je duže od 20 minuta, pokušajte da se probudite i zaspate svaki dan u isto vreme i nemojte da koristite telefon sat vremena pre odlaska u krevet, piše 24sata.hr.

5. Nedostatak magnezijuma

Ako vam se vrti u glavi bez šećera ili imate hronično jaku želju za slatkim, vreme je da odete kod doktora. Na primer, to može biti uzrok neravnoteže šećera u krvi, poput hipoglikemije.

Ali, nemojte odmah da donosite zaključke. Kada telu nedostaju određeni minerali koji su uključeni u regulaciju nivoa insulina, to takođe može da utiče na želju za slatkim. Na primer, kada telo ne dobija dovoljno magnezijuma, imaće problema s dovođenjem energije u stanice i žudeće za šećerom koji pomaže u podizanju energije.

Rešenje: Posavetujte se sa lekarom