Kako SEDENJE NA PODU može biti korisno po vaše zdravlje?

Svi stručnjaci će reći da nije dobro da previše sedite u toku dana. Preterano sedenje može da prouzrokuje loše raspoloženje, ukočenost mišića i pogrbljenost, a može i da utiče na dužinu životnog veka.

zašto je sedenje na podu zdravo?, foto: Gorodenkoff/Shutterstock
zašto je sedenje na podu zdravo?, foto: Gorodenkoff/Shutterstock
.

Istraživački novinar, Dan Butner, bavio se najdugovečnijim ljudima na svetu. Tako je intervjuisao i najstariju ženu na svetu koja je živela na japanskom ostrvu Okinava.

"Lično sam se uverio da je sedila na podu. Dva dana sam proveo sa tom 103-godišnjakinjom i ustajala je i sedala na pod između 30 i 40 puta, to je između 30 i 40 čučnjeva dnevno", zaključio je novinar, prenosi tuzlanski.ba.

Zašto je sedenje na podu bolje?

Razlog je jednostavan. Kada sedite na podu terate telo da radi više. Na taj način poboljšavate fleksibilnost mišića, a kako sedenje na podu nije najudobnije, češće ćete ustajati.

Ako sedite na podu prilikom ustajanja ćete jače angažovati srednji deo trupa (karlični deo), a i poboljšaćete ravnotežu.

Osim toga, ako se sa lakoćom podižete i spuštate nazad na pod, bez pretjeranog oslanjanja na ruke, to znači da vam je telo u prilično dobrom stanju, piše Eat This.

Ipak, važno je zapamtiti, da ne sedite na podu pogrbljeni.