NISTE JUTARNJI TIP? Ovo su 10 neverovatnih stvari koje vam se dešavaju kad ustanete rano

Možda niste ljubitelj ranog jutra i mnogo više volite da ustajete oko podneva, ali kad čujete šta vam sve rano ustajanje donosi, sigurno ćete promeniti svoje mišjenje. Rano ustajanje je stvar navike i već posle nedelju ili dve ono postaje rutina koju ćete sprovoditi bez ikakvog opterećenja.

Rano ustajanje ima brojne prednosti, foto: GingerKitten/Shutterstock
Rano ustajanje ima brojne prednosti, foto: GingerKitten/Shutterstock
.

1. PUNO VIŠE VREMENA ZA SEBE

Ako ne živite sami, rano ustajanje za vas može značiti i da ćete imati malo vremena za sebe, za ispijanje prve kafe u tišini kako bi se pripremili za dan koji je pred vama bez nervoze.

2. VIŠE VREMENA ZA AKTIVNOSTI

Ako već dugo planirate da počnete da trenirate, ali nemate vremena rano ustajanje vam može pomoći da ostvarite svoj cilj. Jutarnja aktivnost znači i proizvodnju endorfina – hormona koji će vam poboljšati raspoloženje, sprečiti anksioznost i povećati nivo energije.

3. MANJE MUKE U SAOBRAĆAJU

Ustajanje ujutro i ranije izlazak iz kuće može značiti i da ćete izbeći gužve na putevima, što bi mogao biti jako dobar razlog da ranije otvorite oči. Saobraćajna gužva ne znači samo uštedu vremena i novca, istraživanja kažu da izbegavanje iste može zaštiti zdravlje i tako sprečiti stres, depresiju, agresivnost ali i respiratorne probleme.

4. VIŠE VREMENA ZA SREĐIVANJE KUĆE

Jeste li ikad poželjeli da imate malo više vremena kako biste kuću doveli u red? Želja vam lako može biti ispunjena ako alarm namestite da zvoni sat vremena ranije nego obično.

5. BOLJI SAN

Istraživanja tvrde da osobe koje se rano bude uživaju u kvalitetnijem snu, a to donosi brojne dobrobiti: bolje raspoloženje, bolju koncentraciju i manje šanse da ćete preterivati sa hranom.

6. VIŠE ENERGIJE

Više sna, više energije! Ako u krevet odete ranije i ranije se probudite, možete računati na dan pun energije!

7. ZDRAVIJA KOŽA

Neprospavana noć se lako može videti i na licu, pa tako ona može biti beživotna, otečena ali se mogu pojaviti i bore i akne. Tokom sna se ćelije kože regenerišu, poboljšava se cirkulacija i proizvodnja kolagena.

8. MANJE PODOČNJAKA

Ako rano odlazite na počinak i rano se budite, možete se pozdraviti s podočnjacima. Podbulost na području oko očiju se javlja zbog neispavanosti, dakle rešenje vam je pri ruci…

9. VIŠE VREMENA ZA DORUČAK

Buđenje rano ujutro vam daje više vremena da uživate u doručku umesto da samo na brzinu popijete kafu i uzmete krofnu koju ćete pojesti u autu. Obrok pun nutrijenata će vas zasititi i pružiti vam puno energije.

10. BOLJA KONCENTRACIJA

Mozak se ne budi u trenutku kada se vi budite i zato se ponekad ujutro još neko vreme osećamo jako pospani. Ovo je sasvim normalna pojava ali može potrajati i par sati, a ako se morate koncentrisati i uraditi puno stvari, onda je bolje ustati nešto ranije, piše Ordinacija.hr.

Saveti kako lakše ustati ranije

Ako želite da iskoristite sve prednosti ranog buđenja poslužite se savetima koji će vam pri tome pomoći:

Postepeno pomerajte buđenje na alarmu: Namestite ga 15 minuta ranije svakog dana kako biste postepeno stigli do cilja. Kako biste izbegli probleme s ustajanjem, i u krevet idite svakog dana 15 minuta ranije

Motivišite se: Rano ustajanje ne bi trebao da bude zadatak, ali dobra motivacija bi mogla biti činjenica da ćete imati više vremena za sebe ili da ćete ranije odraditi sve što ste planirali.

Nagradite se: Nakon što ste ranije ustali, nagradite se kafom u tišini, kafom s prijateljicom ili polaganim biranjem odeće za posao.

Izađite iz sobe: Nakon buđenja se ne zadržavajte u sobi jer ćete se samo poželeti da se vratite u krevet.

Ponekad sebe častite izležavanjem u krevetu: Za to su odlični dani vikenda, ali dopustite sebi i duži odmor ako ste se vratili kasno kući ili ako ste jako iscrpljeni.

Izbegavajte kasne obroke: Pogotovo ako se radi o začinjenoj hrani, treba da znate da vam ona može priuštiti noć bez sna.