Šta se događa sa grudima kad prestanete da nosite brus?

Poslednjih godinu dana mnogi su umesto u kancelariji radili od kuće, pa se tako pod novim normalnim podrazumeva rad u pidžami, trenerci ili nečemu što nije standardni dres kod. Za većinu žena to znači da nema smisla ni oblačiti grudnjak. Kako to utiče na telo?

Šta se dešava sa grudima kad ne nosimo brus?, foto: ShutterDivision/Shutterstock
Šta se dešava sa grudima kad ne nosimo brus?, foto: ShutterDivision/Shutterstock
.

Opuštenije grudi?

Da bismo razumeli kako brus utiče na grudi, treba znati kako je uopšte nastao.

Prema nekim izvorima, prvi grudnjaci datiraju do 2500. godine pre nove ere, kad su žene nosile nešto nalik korsetu, što im je teralo grudi nagore. Ipak, prvi moderan brushalter pojavio se na Svetskom sajmu 1889. kada je francuska izumiteljka Hermini Kadol odlučila da preseče korset na dva dela, dodajući gornjem delu bretele. Zatim je 1913. Meri Felps Džejkob usavršila ono što je Kadol započela, stvarajući grudnjak koji danas vidimo na tržištu.

Ali iako su te inovacije s vremenom stvorene da zadrže grudi na mestu i stvore željenu siluetu, nigde ne stoji da su napravljene da spreče opuštanje. Verovatno zato što su uglavnom dizajnirane s estetikom na umu.

– Nema dokaza da grudnjaci sprečavaju opuštanje grudi. Mit o nošenju grudnjaka dok spavamo da bi grudi bile oblikovane i čvrste ne drži vodu – rekla je dr Meri Džejn Minkin, klinička profesorka opstetricije i ginekologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jejl.

– Nemamo dokaza da nošenjem grudnjaka možemo da sprečimo opuštanje jer sama dojka nije mišić, pa ju je nemoguće držati u određenom stanju. Podignute grudi smatraju se privlačnim u našoj kulturi, pa je nošenje grudnjaka kulturološki uslovljeno. Međutim, određene vrste grudnjaka, poput sportskih, razvijene su radi funkcionalnosti, podrške i udobnosti tokom vežbanja – rekla je Laura Tempesta, stručnjak za grudnjake i osnivač Bravolutiona.

Istraživanje profesorke Džoane Vejkfild-Skur sa Univerziteta u Portsmutu pokazalo je da grudi mogu odskočiti do 21 centimetar tokom vežbanja. To poskakivanje rezultira bolovima u dojkama kod 50 odsto žena, bez obzira na veličinu grudi.

Dakle, bez obzira na to da li se radi o trčanju, jogi ili bilo kojoj drugoj vežbi koja bi vam mogla nagnječiti grudi, definitivno treba da posegnete za sportskim grudnjakom.

Jačanje mišića

Dojke se većinom sastoje od masnog tkiva, ali ispod zida grudnog koša postoje ligamenti i grudni mišići i to može uticati na veličinu grudi.

Prema Rojtersu, francuski sportski lekar profesor Žan-Deni Ruilon otkrio je da su žene, kad su odbacile grudnjake, na grudima razvile više mišićnog tkiva. Razlog za više mišićnog tkiva, primetio je on, bio je taj što grudnjaci slabe mišiće, dajući grudima priliku da budu lenji. Međutim, njegovo 16-godišnje istraživanje na 330 žena starosti od 18 do 35 godina ne važi baš za žene srednjih godina, plus-size žene ili one koje su imale decu, pa to treba uzeti s rezervom.

Ublažava bol

Nekim ženama nošenje grudnjaka ceo dan može uzrokovati bolove u leđima, vratu ili grudima. Studija iz 2000. objavljena u Nacionalnom zdravstvenom zavodu američke nacionalne medicinske arhive otkrila je da pritisak uzrokovan nošenjem grudnjaka može biti toliko jak da vam može poremetiti ciklus spavanja i cirkadijski ritam, čak i ako ste brus skinuli pre spavanja.

– Bitno je da se grudi adekvatno odmore kako bi ostale zdrave – kaže Hajdi Leman, dizajnerka grudnjaka u Vibrant Body Company.

Kako objašnjava, odlazak na spavanje bez grudnjaka daje priliku za opuštanje vašim mlečnim žlezdama, ramenima, vratu i grudnom košu.

– Ako nosite grudnjak, potražite onaj koji minimalno ograničava i nema žicu – ističe Leman.

– Postoje mnoga istraživanja koja kažu da nošenje grudnjaka duže vreme nije dobro vas. Kao i istraživanja koja govore o dobrobiti za zdravlje ako ne nosite grudnjak, poput poboljšanja cirkulacije, smanjenja bola u vratu, a mnogima od nas je i ugodnije, posebno kod kuće – rekla je Helena Kajlin, osnivači kompanije MINDD Bra Company.

Kako kaže, neka istraživanja su otkrila da grudnjaci uzrokuju više bolova u leđima nego njihovo nenošenje, posebno za žene s velikim grudima. Konačno, bolovi u leđima od grudnjaka razlikuju se od osobe do osobe. Ali ako osećate bolove u leđima i ne možete za to okriviti neprikladan brus, razmislite o odlasku lekaru.

Problemi s kožom

Jedna od retkih prednosti nošenja grudnjaka je smanjenje iritacija. Naime, ako se vaše grudi znoje dok nosite grudnjak, on stvara prepreku između grudi i donjeg dela dojke. Kad se znojimo bez grudnjaka, dodir kože na kožu u kombinaciji sa znojem može dovesti od iritacije poput intertriga.

– Intertrigo nastaje kao posledica dodira dve površine kože. U području ispod dojki i za žene i za muškarce ovaj nabor kože stvara toplotu i vlagu koje se mogu upaliti i stvoriti iritaciju. To takođe može dovesti do sekundarne gljivične infekcije – rekla je dr Erum Ijas, dermatolog.

Prema Breast Cancer Now, gljivične infekcije i intertrigo ispod dojki vrlo su česta pojava i mogu se dogoditi svakome u bilo kom dobu života, piše Živim.hr.

Međutim, što su veće grudi, veći je rizik za osip, jednostavno zato što postoji više prostora za razvoj vlage. Takođe, što duže imate vlagu ispod grudi, veći je rizik da će doći do iritacije, iako se intertrigo može lečiti lokalnim steroidima koje vam je propisao lekar ili čak samo oblačenjem grudnjaka na nekoliko dana kako bi se koža mogla isušiti.