Zdravlje

Teško se budite? Evo šta vam može pomoći, a nije u pitanju KAFA

Fizička je aktivnost najbolji način da se razbudite, jer podstiče proizvodnju adrenalina i drugih hormona, kao što je hormon sreće.

13.09.2021. - 08:25h
Budjenje
Budjenjefoto: Nutlegal Photographer/Shutterstock

Ako niste baš jutarnji tip i svaki dan vam je teško da ustanete na vreme i razbuditi se, umesto da se nalivate s kafom probajte neki od ovih saveta:

1.Što više se izlažite prirodnom dnevnom svetlu

Kad se probudite, pokušajte da neko vreme provedete pred prirodnim svetlom, a ako nemate vremena za šetnju pripazite da vam je preko dana prozor otvoren i da vam u stan ulazi što više dnevne svetlosti.

2. Držite alarm dalje od sebe

Ako vam je alarm tik uz krevet, verovatno ga, čim se oglasi, ugasite i nastavite da spavate, a ako ga ostavite malo dalje, moraćete da ustanete - i najteži deo buđenja je gotov.

3. Pre spavanja izbegavajte mobilni telefon i tablet

Televizija, mobilni i tablet mogu omesti rad mozga i navesti telo da preskoči neke važne faze budnosti, što može da podstakne neke stresne reakcije - pogotovo ako počnete da odgovarate na poruke ili čitate nešto negativno.

4. Odradite trening

Fizička je aktivnost najbolji način razbuđivanja jer podstiče proizvodnju adrenalina i drugih hormone, poput npr. 'hormona sreće'. A ako ne možete da se naterate da ranije ustanete zbog vežbanja, olakšajte sebi tako što ćete uveče pripremiti sve što možete, npr. odeću za trening u koju ćete 'uskočiti' pravo iz kreveta, piše Večernji.hr.

5. Napravite sebi raspored spavanja

Pokušajte da napravite ustaljen obrazac spavanja: jednom kad ga uspostavite, mnogo ćete lakše ujutro ustajati jer je naš cirkadijalni ritam vođen vremenom buđenja, a ne vremenom odlaska na spavanje. Naime promene u vremenu buđenja zbunjuju naš biološki sat, pa spavanje organizujte isto kao što organizujete većinu drugih aktivnosti - sa zadatim i uvek istim vremenom kad počinje i kad se završava.