Najgora navika kojom USPORAVAMO METABOLIZAM! Opada vam kosa, suva koža, a kilogrami se gomilaju...

Usporen vam je metabolizam? To je moguće iz više razloga, a ako vam kosa opada, a koža postaje sve suvlja, možda je razlog količina proteina u ishrani.

umor, foto: Leszek Glasner/Shutterstock
umor, foto: Leszek Glasner/Shutterstock
.

Koliko god da vam je stalo da oslabite, kad počnete sa dijetom ne smete sebi dozvoliti da usporite metabolizam.

Ovaj proces, kojim hranu pretvaramo u energiju i tako trošimo kalorije, treba da se odvija normalnom brzinom. Možda nećemo ni primetiti da se usporio, ali zato će vam telo pokazati problem svojim reakcijama. Neki od simptoma usporenog metabolizma su suva koža, opaanje kose, stalni umor i muke sa oslobađanjem od viška kilograma.

Jednu od najčešćih grešaka prave oni koji ne unose dovoljno proteina ili ne obraćaju pažnju na to kako su raspoređeni tokom dana.

"Čak i ako jedete dovoljno namirnica bogatih proteinima, važno je da ih imate u svakom obroku. To znači minimum od 20 do 25 grama, naročito kad je reč o doručku", objašnjava nutricionista Lorin Haris-Pinkus, prenosi lepaisrecna.mondo.rs.

Proteini su veoma važni i za održavanje mišićne mase, a ne zaboravite da upravo mišići treba potroše višak kalorija kako biste mršavili. Konačno, upravo ove materije pomažu osećaju sitosti jer deluju na hormone odgovorne za glad i apetit.