Zdravlje

Ovo su TRI namirnice koje Srbi obožavaju, a preporučuju se u svakoj dijeti!

Nije lako snaći se s modernim dijetama, preporukama za zdravu ishranu i jelovnicima za mršavljenje.

13.09.2021. - 10:03h
hrana
hranafoto: lenetstan/Shutterstock

Jedni kažu "ukinite šećer", drugi "izbegavajte meso", treći "gluten je vrlo opasan"... da li postoje namirnice koje možete da jedete bezbrižno, svakog dana i da uživate u njihovom ukusu bez razmišljanja o tome da li će vam narušiti zdravlje? Naučnici kažu da postoje, a u nekima od njih uživamo i mi vrlo često.

1. GRČKI JOGURT

Ako želite da grčki jogurt jedete veoma često, najbolje da izaberete onaj sa vrlo malim procentom masti kao i bez dodatog šećera. On je idealan dodatak pahuljicama, bobičastom voću ali i barenom povrću. Činjenica da je gušći od drugih znači da ima i više proteina, u 150 grama grčkog jogurta ima oko 15 grama belančevina.

2. OVSENA KAŠA

U zapadnim zemljama vrlo široko prihvaćena, kod nas je ovsena kaša tek poslednjih godina omiljeni doručak. Savetuje se da jedete onu koju sami pripremite, a ne da se oslanjate samo na kupovne mešavine u kojima često bude dosta šećera i pojačivača ukusa. Idealno je da skuvate integralni ovas pa ga sameljete i jedete sa odabranim zdravim dodacima.

3. ZELENO POVRĆE

Mame kod nas često deci nude spanać, ali ne treba zaboraviti i drugo zeleno povrće kao što su kelj, blitva ali i samonikle trave poput koprive. Važno je da ga spremate tako što ćete ga kratko obariti, poklopljeno, u vrlo malo vode, a zatim možete da ga dodate bešamel sosu ili samo prelijete sa malo nekog kvalitetnog ulja. Po ukusu, dodajte i sitno seckani beli luk i peršun.

Na spisku najzdravijih namirnica nalaze se još: slatki krompir, mango, leblebija, brokoli, losos, lubenica i tikva. Verujemo da i među njima ima vaših favorita pa ih što pre uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik, piše mondo.rs.