Meksički naučnici napravili maske koje neutrališu kovid 19

Naučnici sa Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku napravili su maske protiv korona virusa koje, zapravo, neutrališu soj korona virusa SARS-CoV-2, objavljeno je u četvrtak u zvaničnim novinama univerziteta.

Ilustracija, foto: Dean Drobot / Shutterstock
Ilustracija, foto: Dean Drobot / Shutterstock
.

Naime, unapređene maske protiv korona virusa napravljene su od sloja srebra i bakra koje neutrališu pomenuti soj korona virusa.

Da bi testirali delotvornost svojeg izuma, meksički naučnici su ga primenili na pacijente pozitivne na korona virus, tako što su uzeli kapljice virusa prilikom njihovog iskašljavanja.

Maske su nazvali "SakCu" - 'Sak' što na jezik Maja znači srebro, a 'Cu' je hemijski simbol bakra.

Sa univerziteta su rekli da ukoliko je koncentracija virusa velika, on nestaje u 80 odsto slučajeva i to za 8 sati, a ako je koncentracija virusa u organizmu niska, onda za dva sata neće biti detektovan nijedan RNK virus.

"U dodiru sa nano-slojem maske, napravljenim od srebra i bakra, membrana virusa SARS-CoV-2 puca i RNK je oštećen", piše u zvaničnim novinama univerziteta, dodajući da iako se maska baci u kontejner, ona neće biti toksična ili kontaminirana kao obične maske protiv korona virusa.

Nova maska, za razliku od običnih koje se jednokratne, može se koristiti i do deset puta, odnosno, mogu da se peru a njihov materijal neće biti oštećen.

Trenutno, univerzitet neće proizvoditi maske za masovnu upotrebu, jer imaju kapaciteta proizvodnje 200 maski po danu.

Izvor: B92.net