DOMAĆICE, BUDITE PAŽLJIVE KAD SPREMATE ZIMNICU: Prekomerna upotreba konzervanasa može izazvati OVE PROBLEME!

U većini recepata za pripremu zimnice, konzervans je jedan od obaveznih sastojaka. Reč je o sastojku koji se dodaje hrani da bi ona duže trajala. Naime, konzervans sprečava nastanak i razvoj gljivica i bakterija.

Oprezno sa upotrebom konzervanasa, foto: 5 second Studio/Shutterstock
Oprezno sa upotrebom konzervanasa, foto: 5 second Studio/Shutterstock
.

Međutim kako ukazuju stručnjaci, on uopšte nije bezazlen, pošto ako se doda u količinama većim od preporučenih, može da bude štetan po ljudsko zdravlje. Zato savetuju veliki oprez pri njegovom dodavanju hrani.

Ovo upozorenje temelji se na naučnim istraživanjima koja su pokazala da konzervans, odnosno aditiv E 211, može da uništi mitohondrije, a to pak može da ubrza starenje i dovede do degenerativnih promena, kao što je recimo Parkinsonova bolest.

Ovde nije kraj mogućim lošim posledicama unošenja hrane sa previše ovog dodatka, jer on može da uzrokuje i cirozu jetre, piše DDL.

Takođe, u kombinaciji sa vitaminom C, aditiv E 211, može da formira benzen koji predstavlja potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Zbog svega ovoga domaćice moraju strogo da vode računa koliko konzervansa dodaju pri spremanju zimnice.

Preporuka stručnjaka jeste, da na kilogram hrane ne sme da se doda više od jednog grama konzervansa. Pošto se konzervans pakuje u kesice, to znači: kesica od pet grama ne sme da se stavi na manje od pet kilograma voća ili povrća, od koga se spravlja zimnica.

Dugačak je spisak proizvoda koji kod nas spadaju u zimnicu, a u koje se dodaje konzervans. To su džemovi, zatim kuvani paradajz, povrće za đuveč, te mešana salata, zatim ajvar i turšiju. Neki ga čak dodaju i u kiseli kupus.

Inače maksimalna dozvoljena dnevna doza ovog aditiva jeste 700 miligrama po kilogramu ljudske težine što znači da osoba koja je teška 100 kilograma sme da unese 7 grama konzervansa, a ona od 50 kilograma tri i po grama.

Kada je reč o deci, njima ne bi ni smela da se daje hrana u kojoj ima aditiva.