Dijeta za one koji rade u kancelariji: Pogledajte jelovnik za PET radnih dana!

Da biste sprečili prekomernu telesnu težinu i izbegli gojaznost, važno je da znate da se hranite u skladu sa svojom profesijom.

Ilustracija, foto: goodluz/Shutterstock
Ilustracija, foto: goodluz/Shutterstock
.

Način života koji podrazumeva mnogo sedenja i osmočasovan boravak u kancelarijskoj fotelji ne mora nužno da vodi u višak kilograma.

Prvo pravilo za kancelarijske radnike je trpeza sa što manje ugljenih hidrata. Razlog je u tome što manjak fizičke aktivnosti uz ugljene hidrate znači siguran dobitak na kilaži, a uz to prekomeran unos ove grupe namirnica uzrokuje dnevnu pospanost.

LJudi koji se ne kreću treba da jedu jaja i meso

Onima koji rade u kancelariji preporučuje se hrana bogata proteinima. To znači da bi na jelovniku trebalo redovno da se nalaze jaja, meso, riba i mlečni proizvodi uz obilje povrća i voća, a u malim količinama proizvodi od žitarica.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za radnu nedelju.

Nosite hranu od kuće

Za zdravu ishranu na poslu, važna je i navika da se obrok nosi od kuće. Istraživanja pokazuju da osobe koje nose ručak od kuće imaju nižu telesnu masu u poređenju sa onima koje jedu gotovu hranu.

Ponedeljak

Doručak: kajgana sa svežom paprikom i čaša kiselog mleka

Užina: maline

Ručak: punjene tikvice i salata po izboru

Večera: dva manja parčeta gibanice i šolja čaja

Utorak

Doručak: dva kuvana jaja 30 g integralnog hleba, 50 g nemasnog sira i paradjz salata

Užina: kupine

Ručak: pasulj sa mesom po izboru i kupu salata

Večera: šaka oraha i šolja jogurta

Proteini, a ne mast

Proteini su ključni za očuvanje mišićne mase, koja najbrže strada usled dugotrajnog sedenja, jer "ustupa" mesto masnim naslagama.

Sreda

Doručak: sardina sa dva parčeta integralnog hleba

Užina: veća nektarina

Ručak: riba na žaru sa krompir salatom

Večera: ovsene pahuljice sa jogurtom i malo jezgrastog voća

Četvrtak

Doručak: sendviči od 80 g integralnog hleba, humusa, paradajza i pilećih prsa

Užina: lubenica

Ručak: svinjske šnicle u sosu od povrća, salata

Večera: dva barena jaja

Petak

Doručak: palenta sa sirom

Užina: dinja

Ručak: musaka od tikvica sa junećim mesom

Večera: projara sa pečenicom

Izvor: Magazin.novosti