Ginekolog Jeremić: Imao sam pacijentkinju koja je imala uredan papa test, a kolposkoski pregled je pokazao da ima karcinom grlića

Kod sve većeg broja mladih žena se dijagnostikuje karcinom grlića materice. O tome kako lošu statistku zaustaviti govorio je „150 minuta“ ginekolog Igor Jeremić.

Ilustracija, foto: Depositphotos/alexraths
Ilustracija, foto: Depositphotos/alexraths
.

Najmlađa pacijentkinja kod koje je otkriveno predkancerogeno stanje grlića materice je imala samo 14 godina, kazao je Jeremić.

On je rekao da budući da svi znaju da se bavi isključivo patologijom vezanom za humani papiloma virus i da koristi najmoderniji dijagnostičko-terapijski pristup, svake nedelje susreće devojčice od 17, 18, 19 godina koje imaju ozbiljne promene na grliću materice.

- Problem je što ovakva stanje ne daju nikakve ozbiljne simptome. Te devojke se javljaju zbog klasičnih simptoma ženske populacije – pojačan sekret, peckanje, svrab. Ono što ne smete nikako da zaobiđete u dijagnostici jeste da ako je devojka imala seksualne odnose, uradite kolposkopski pregled. Bez toga nema dijagnostike HPV virusa. Papa test nije dovoljan.

Imao sam pacijentkinju koja je imala uredan papa test tri godine, a kolposkoski pregled je pokazao da ima težak invazivni karcinom grlića materice, rekao je Jeremić.

Više o ovoj važnoj temi pogledajte u video-prilogu.