Šta obavezno treba uraditi pre nego što uđemo u automobil tokom letnjih vrućina?

Kada uđemo u svoj automobil najčešće nam kroz glavu prođe pomisao da li smo poneli telefon, novčanik, dokumenta... Ipak, to nije ono što je najvažnije, naročito ako su napolju temperature visoko iznad tridesetog, pa čak i četrdesetog podeoka Celzijusove skale. Američki naučnici upozoravaju da ozbiljne probleme mogu imati oni vozači koji ne obraćaju pažnju na jednu jako bitnu stvar.

Hidratacija je pola zdravlja, foto: DimaBerlin/Shutterstock
Hidratacija je pola zdravlja, foto: DimaBerlin/Shutterstock
.

U američkom istraživanju ispitivalo se koliko će grešaka tokom simulirane vožnje imati ispitanici u odnosu na to koliko su vode su popili tokom dana i neposredno pre same vožnje.

Prvi dan ispitanici su na svakih sat vremena popili po čašu vode i ukupno su napravili 47 grešaka. Drugi dan svakog sata popili su samo po gutljaj vode i napravili su ukupno 101 grešku, dakle više nego dvostruko više. Greške koje su činili bile su, između ostalog, krivudanje u traci, prelaženje preko bele linije, prekasno kočenje i slično.

Kako su vožnja i ispijanje dovoljne količine vode povezani?

Naime, ljudski mozak ne funkcioniše optimalno kad je organizam dehidriran.

Dehidracija takođe negativno utiče na veštine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije, pa čak i na raspoloženje. Kad organizmu fali vode, mišići ne funkcioniraju dovoljno dobro, piše Zadovoljna.hr.

Sve u svemu, vašem organizmu je voda neophodna zato za volan ne sedajte ako niste dovoljno hidrirani, a najbolje bi bilo da pored sebe uvek imate flašicu sveže vode koju ćete ispijati u malim gutljajima.