PRVA POMOĆ ZA VAŠU KOŽU: 15 stvari koje treba da uradite kada izgorite na suncu

Sunčanje nekad i sad nije isto. Sunce je drastično jače, pa ukoliko ne vodite računa možete osetiti bolne posledice. Boravak na suncu danas može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, počev od toga da vam koža izgori, pa do toga da dobijete toplotni udar koji često može biti vrlo neprijatan. Ukoliko ste prošli samo sa opekotinama ovo su neki od načina da ublažite tegobe i pomognete koži da se što pre oporavi.

Opekotine od sunca, foto: Nutlegal Photographer/Shutterstock
Opekotine od sunca, foto: Nutlegal Photographer/Shutterstock
.

Krema ili ulje se, dok ste na plaži, moraju maziti često, čak i ako ste već dobili lepu boju. Čim izađete iz vode – morate da se namažete, što mnogi zaboravljaju. Kada koža izgori, onda je već kasno, ali ne treba odustajati. Tada joj je potrebna još jača njega.

Pogledajte na kojih 15 načina možete najbrže izlečiti kožu od opekotina…

Voda

Pre nego što bilo šta drugo uradite, popijte veliku čašu vode. Na ovaj način ćete najbrže izlečiti crvenu i iritiranu kožu. Hidratacija je veoma važna, u toku dana treba da popijete najmanje osam čaša vode.

Hladne obloge

Potopite u vodu čistu tkaninu i stavite je preko opekotina.

Ulje od kamilice

Napunite kadu hladnom vodom i dodajte nekoliko kapljica esencijalnog ulja od kamilice.

Napravite kocke leda sa aloa verom

Napunite plastičnu posudu za led vodom i u svaku kocku sipajte po nekoliko kapu alojinog ulja. Stavite je u zamrzivač i za nekoliko sati ćete dobiti prirodni preparat za ublažavanje bolova i osećaja peckanja.

Utrljajte kremu

Krema sa 1% hidrokortizona je odlična za smirivanje opekotina, peckanja i oticanja.

Jogurt

Svima već poznat tretman – namažite jogurt na opekotine.

Rashladite dom

Rashladite prostoriju u kojoj se nalazite kako bi vam se koža prirodno hladila.

Izgoreli kapci

U ovom slučaju (što se retko dešava), potopite dve kesice bilo kojeg čaja u hladnu vodu, a zatim ih stavite na oči. Za nekoliko sati ćete osećati veliko olakšanje i imati manje crvenilo.

Lek

Popijte jedan lek sa ibuprofenom kako biste smanjili oticanje, bol i crvenilo.

Aloa vera

Uzmite jedan list aloa vere i iscedite njen sok na rane.

Ako nemate aloja veru možete iskoristiti krastavac. Izblendirajte ga i smesu stavite na kožu koja je izgorela. Na ovaj način ćete rehidrirati kožu i pomoći joj da brže zaceli.

Vitamin E

Svakodnevno uzimajte vitamin E, jer je on prirodni antioksidant koji će smanjiti upalu.

Kokosovo ulje

Namažite izgorelu kožu kokosovoim uljem, ali nemojte izlaziti na sunce.

Ovsena kaša

Kožu namažite ovsenom kašom, pomešanom s hladnom vodom. Na ovaj način ćete sprečiti svrab koji nastaje nakon što koža počne da se regeneriše, pišu Nezavisne.com

Ne ljuštite kožu

Pokušajte da ne ljuštite kožu i pustite je da se sama otpadne. Pijte umesto toga dosta vode i nanosite kokosovo i alojino ulje. Ponavljajte ovo sve dok vam se koža u potpunosti ne oporavi.