Zdravlje

Svaki dan ga jedemo a glavni je krivac za višak kilograma

Namirnica koju svakodnevno koristimo u ishrani, glavni je krivac za višak kilograma

30.07.2021. - 09:24h
Malo salce
Malo salcefoto: Kittisak Jirasittichai/Shutterstock

Znate li da postoji velika šansa da je krivac za višak kilograma namirnica koju svakodnevno konzumirate - beli hleb. Samo tri kriške belog hleba dnevno poboljšaće mogućnost stvaranja viška kilograma.

U novom istraživanju Univerziteta Navara u Španiji naučnici su otkrili da svega tri kriške belog hleba dnevno gotovo za polovinu povećavaju verovatnoću prekomerne težine. Pratili su težinu skoro 10 hiljada ljudi tokom pet godina i studijom su otkrili da su dovoljne tri kriške belog hleba za prekomernu težinu, a s druge strane, hleb od celovitih žitarica uopšte ne dovodi do debljanja.

Hleb glavni krivac viška kilograma

Utvrđeno je da osobe koje dnevno pojedu 120 grama ili više beloga hleba za 40 posto povećavaju verovatnoću da će biti pretile, za razliku od osoba koje nedeljno jedu 60 grama ili manje belog hleba. Pošto jedna kriška belog hleba prosečno teži 40 grama, to znači da svega tri kriške belog hleba dnevno mogu drastično povećati šanse za nakupljanjem viška kilograma.

Ovi rezultati mogli bi zabrinuti mnoge koji dan započinju kriškom belog hleba, a za ručak najčešće pojedu sendvič. Naučnici smatraju da on ne izaziva osećaj sitosti, što se na kraju odražava na struku. Beli hleb sadrži u pravilu manje korisne hranjive materije te može sadržati dodatni šećer, a ponekad i veće količine soli.

Izvor: novosti