Zdravlje

Ne dozvolite da vam loš zadah pokvari ljubavni život: Rešite ga se!

Ponekad se svi susretnemo sa lošim zadahom, da li ujutru kada ustanemo, nekog pića ili hrane, ali za neke ljude loš zadah može biti nešto zbog čega se osećate postiđeno

29.07.2021. - 08:29h
Hmmmm
Hmmmmfoto: Depositphotos/VGeorgiev

Loš zadah, može vam ugroziti ljubavni ili seksualni život. Kako biste sprečili neprijatne situacije, ovo su neki od razloga zbog kojih može doći do neprijatnog zadaha.

1. Loši desni

Većina odraslih u Britaniji u određenoj meri ima bolest desnih. Znakovi krvarenja kad perete zube, loš zadah ili loš ukus u ustima. Bolest desni je skupljanje kamenca na zubima. Bakterije na zubu izazivaju stvaranje toksina i iritiraju desne. Rani stadijum ove bolesti, poznat je kao gingivitis. Ako se ne leči, može da se razvije u stanje koje se naziva parodonitis i koje utiče na tkiva koja zube drže u vilici. Ako se parodontitis ne leči, kost u vilici može biti oštećena, a zubi mogu da se olabave i na kraju ispadnu.

2. Manjak vode u organizmu

Dehidracija može prouzrokovati neprijatan dah, jer bakterije koje žive u ustima imaju tendenciju da se umnožavaju kako se usta suše. To dovodi do smanjenja lučenja pljuvačke. Voda za piće može umanjiti loš zadah dok ispirate čestice hrane između rutinskog čišćenja zuba.

3. Stres

U stresnim vremenima možete biti previše zaokupljeni da jedete dobro ili pijete dovoljno vode, što može dovesti do suvih usta i neprijatnog daha. Takođe možete disati kroz usta, a ne preko nosa, još jedan uzrok suvih usta. A postoji veza između stresa i bolesti desni.

4. Dijeta sa malo ugljenih hidrata

Kada smanjite unos ugljenih hidrata i povećate unos proteina, telo se prevashodno snabdeva zalihama masti i vaše telo razgrađuje masti za energiju, stvarajući ketone. Jedan od njih je aceton koji može učiniti da se vaš dah oseća na sredstvo za uklanjanje laka za nokte.

5. Hrkanje

Kad spavamo, usta postaju suša i dobijamo „jutarnji dah“. Ako hrčete, može doći do jakog sušenja usta zbog disanja kroz usta, a ne preko nosa.

6. Kafa

Kafa ima vrlo jak miris, ali kofein u kafi može izazvati loš zadah. Suši usta što omogućava stvaranje bakterija. Zatim se bakterije stežu za jezik, desni, zube i unutrašnjost obraza, što može dovesti do lošeg zadaha. Takođe je moguće da ako imate mleko u kafi, jer ono podstiče rast bakterija.

7. Dijabetes

Kada osoba ima dijabetes, njihovo telo ili ne daje dovoljno insulina ili ne može efikasno da koristi insulin. Insulin pomaže da razgradi glukozu da bi obezbedio energiju. Ako telo ne može da dobije energiju iz glukoze, umesto toga pokreće sagorevanje masti, stvarajući ketone, koji mogu da utiču na vaš dah. Visoki nivo šećera u krvi takođe povećava glukozu u pljuvački, obezbeđujući hranu za bakterije u ustima.

8. Lekovi

Postoji niz lekova koji mogu da izazovu suva usta, što doprinosi lošem zadahu. Oni uključuju lekove za krvni pritisak, antidepresive, tablete za spavanje, diuretike i antihistaminike. Pogledajte uputstvo s lekovima da biste videli da li lek ima za nuspojavu "isušivanje usta" ili se posavetujte sa lekarom opšte prakse. Možda ćete morati da povećate unos vode da biste se borili protiv suvih usta.

9. Pušenje

Duvan izaziva vlastitu vrstu lošeg zadaha, osim bojenja, gubitka ukusa i iritacije desni, ljudi koji puše imaju veću verovatnoću da obole od desni i imaju veći rizik od razvoja karcinoma.

10. Preskakanje obroka

Neredovni obroci mogu negativno uticati na svežinu vašeg daha. Manjak hrane i tečnosti usporava proizvodnju lučenja pljuvačke, što doprinosi rastu bakterija u ustima.

11. Alkohol

Alkohol je diuretik, što znači da vas dehidrira i isušuje usta. Smanjenje pljuvačke ograničava sposobnost vaših usta da se očiste, uzrokujući napredovanje bakterija. Alkohol takođe može da izazove refluks kiseline, zbog čega želudačna kiselina luči u grlo i ta kiselina ima neprijatan miris.

Izvor: novosti