RIZIK PO ZDRAVLJE: Osam potencijalnih opasnosti koje vrebaju iz hrane ako je ne čuvate kako treba

Kad je napolju toplo, većina namirnica je podložna brzom kvarenju. Takva hrana je izvor opasnih bakterija i samim tim ona predstavlja opasnost za naše zdravlje. Adekvatnim čuvanjem u frižideru smanjićete mogućnost da se otrujete i izazovete ozbiljne zdravstvene probleme.

Pazite kako čuvate hranu tokom leta, foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Pazite kako čuvate hranu tokom leta, foto: Andrey_Popov/Shutterstock
.

Neki ljudi misle da pravila postoje da bi se kršila. U nekim situacijama, to može biti tačno. Međutim, kad je reč o hrani, morate biti svesni, da svaki "izlet" u nedozvoljeno može da vas košta zdravlja.

Najkvarljivije proizvode poput mesa stavljajte u dno police frižidera ili ga ubacite u zamrzivač.

Lako je prekršiti pravila koja se odnose na bezbednost hrane. Opasnosti je mnogo, ali je svaka vredna pažnje i preventivne reakcije.

Predstavljamo vam neke od njih.

1. Ne obraćate pažnju na obaveštenja o kvalitetu namirnica

Često čujemo kako je neka namirnica povučena s tržišta zbog neispravnosti, ali samo mali broj ljudi tu vrstu izbaci iz upotrebe.

Pažljivo pratite izveštaje o kvalitetu hrane s kojom dolazite u dodir i odbacite onu koju stručnjaci ocene nebezbednom.

2. Frižider vam nije dovoljno hladan

Naročito u toku letnjih meseci, temperatura u vašem frižideru mora biti dobro kontrolisana.

Koristite termometar za frižider i pazite da temperatura ne raste na više od preporučenih četiri stepena Celzijusa.

Imajte u vidu da su proizvodi skladišteni u vratima frižidera podložni najvećim temperaturnim promenama.

3. Odmrznuta hrana na pultu

Leto je i temperature su visoke. Mislite da ćete uštedeti time što ćete zamrznuto meso ostaviti na pultu da "popusti"?

Grešite! Kvarljive namirnice nikada ne treba držati na otvorenom duže od dva sata jer dok su njihovi unutrašnji slojevi duboko zamrznuti, spoljni deo ostaje podložan za razne napasnike.

Ako žurite negde, koristite mikrotalasnu rernu, ili ubacite meso u hladnu vodu i poklopite.

Menjajte vodu na svaka dva sata i koristite odmrznutu hranu odmah.

4. Koristite istu dasku za sečenje svih namirnica

Mnogi ljudi znaju da je dobro prati dasku za sečenje posle svake upotrebe.

Međutim, potrebno je koristiti posebnu dasku za sečenje sirovog mesa, a posebnu za ostale proizvode.

Na takav način bakterije iz mesa neće zaraziti ostalu hranu i sveže proizvode.

5. Ne koristite termometar pri kuvanju

Korišćenje termometra za kuvanje je jedini način da budete sigurni da je meso koje pržite na visokoj temperaturi postalo bezbedno.

Za govedinu i jagnjetinu, svinjetinu i ribu, to je temperatura od oko 62 stepena Celzijusa, za mleveno meso - 71 stepen, a pileće – 73 stepena.

Iako mnogi recepti preporučuju kratko spremanje mesa radi postizanja sočnosti, mnogi ljudi trebalo bi da se klone takvog načina pripreme – trudnice, mlađa deca, starci, ljudi sa oslabljenim imunitetom ili nekih hroničnim bolestima.

6. Ne perete ruke temeljno pre dodira sa hranom

Nekada u žurbi koristimo prečice. Neke od njih su nekorištenje sapuna prilikom pranja ruku ili suviše kratko ispiranje.

Stalno smo u dodiru sa velikim brojem bakterija i zato moramo voditi računa da su ruke pre započinjanja pripreme hrane temeljno oprane.

Takođe, treba prati ruke posle svakog kontakta sa sirovim mesom ili jajima, jer bakterije iz tih vrsta hrane mogu zaraziti sveže namirnice.

Koristite sapun i toplu vodu u pranju ruku koje će trajati barem dvadeset sekundi.

7. Jedete hladne ostatke hrane

Vodite računa o ostacima spremljenih jela koji stoje u frižideru.

Treba ih podgrejati na barem 70 stepeni Celzijusa, kako bi se pobile sve potencijalno opasne bakterije.

8. Jedete hranu koja predugo stoji na otvorenom

Svaka kvarljiva namirnica koja je van frižidera provela duže od dva sata nalazi se u “opasnoj zoni”.

Na sobnoj temperaturi bakterije se brzo razmnožavaju i zato je potrebno sklanjati namirnice na hladno mesto, čim završite sa upotrebom.

Izvor: Stvarukusa