OSEĆATE BOL U LEĐIMA: Obratite pažnju na ovih sedam stvari

Bilo da se bavite poslom koji zahteva dugo sedenje ili pak stojite tokom čitavog dana jedno je sigurno... Gotovo da nema čoveka koji bar jednom u životu nije osetio bolove u leđima. Njihov uzrok može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema, a najčešće ga prouzrokuju nepravilno držanje i smanjena fizička aktivnost.

Bol u leđima je postao svakodnevica, foto: AstroStar/Shutterstock
Bol u leđima je postao svakodnevica, foto: AstroStar/Shutterstock
.

1. Spazam mišića

Povreda mišića ili tkiva oko karlice mogu izazvati spazam, odnosno grčenje mišića . Osim toga, spazam leđnih mišića može biti i posledica pomerenog diska ili nepravilnog držanja kičme.

2. Kamen u bubregu

Radi se o sitnim, tvrdim grumenima sačinjenim od kristala koji se talože u bubrezima. Ako se zaglave unutar mokraćnih puteva, mogu izazvati jak bol u donjem delu leđa, donjem delu stomaka i s bočnih strana.

3. Diskus hernija

Kičmeni diskovi su meka tkiva koja razdvajaju pršljenove. Oni su poput jastučića punjenih želatinom i koji su smešteni između pršljenova. Ponekad može doći do njihovog pucanja, pri čemu iz njih izađe želatinozna smesa. Ako pritisne živac, to može izazvati bol u leđima koji se može širiti u ruke i noge, piše Živim.hr

4. Artritis

Artritis predstavlja upalu zglobova koja je praćena jakim bolovima i ukočenošću.

5. Spinalna stenoza

Kad se prostor spinalnog kanala suzi, to može izazvati pritisak na kičmenu moždinu i živce koji od kičme idu prema rukama i nogama, a posledica može biti gubitak osećaja u udovima i otežano kretanje. Takvo stanje može biti posledica artritisa, tumora i nekih naslednih bolesti, a češće se javlja nakon 50. godine.

6. Infekcija kičme

To je ozbiljno, ali retko stanje koje se događa kad bakterija, virus ili gljivice zaraze tečnost oko kičme, kost ili meka tkiva kičme. Obično se događa nakon operacije kičme ili neke nesreće u kojoj je ona bila povređena.

7. Spondilolisteza

Stanje kad se jedan od pršljenova pomeri i nasloni na pršljen ispod njega. Kad kost pritisne živac, javlja se bol. To se najčešće događa u donjem delu leđa.