SAČUVAJTE SVOJE I NJIHOVO ZDRAVLJE: Kako pravilno koristiti klimu u automobilu kada vozite mališane?

Vožnja automobilom tokom toplih letnjih dana, može biti pravi izazov naročito ako se vozite s malom decom ili bebama. U automobilu je pretoplo ako ne koristite klimu, a ako je upalimo plašimo se kako će to uticati na naše najdraže. Ukoliko se pridržavate ovih saveta vaše putovanje će biti prijatno i bezbedno.

Deca u automobilu, foto: Monkey Business Images/Shutterstock
Deca u automobilu, foto: Monkey Business Images/Shutterstock
.

Roditelji često nisu sigurni da li koriste pravilno klima uređaj u svom vozilu. Ukoliko ste i vi među njima evo nekoliko korisnih informacija.

Rashladite automobil pre vožnje

Prvi savet je da obratite pažnju gde ćete da parkirate automobil tokom letnih dana. Ukoliko ste u mogućnosti da auto ostavite u hladovinu to je najbolja opcija, ali ako morate da ga parkirate na suncu, onda se pobrinite da ga rashladite pre nego što deca uđu unutra.

Umerene temperature

Stručnjaci ističu da bebe i mala deca mogu boraviti u klimatiziranom prostoru, ali pod uslovom da razlika u temperaturi unutra i napolju nije velika. Preporučuje se da razlika u temperaturi vazduha ne prelazi 3 do 5 stepeni.

Namestite da vazduh duva prema gore

Vožnja tokom toplijih dana iziskuje korišćenje klime u automobilu, ali vrlo je važno da se pazi kako se ona korisiti. Ako se u automobilu nalazi dete bitno je da nije na udaru vazduha iz klima uređaja. Najbolje je da klimu namestite tako da vazduh duva prema gore. Podignite poklopac, ali pazite u kom smeru će se on odbijati, kako ne bi ponovo bio usmeren na mališane, piše Klix.ba

Koristite odvlaživanje

Ako koristite klima uređaj u vozilu, onda to radite umereno. Međutim, ukoliko je u vozilu prevruće prostor prvo rashladite, pa onda uključite funkciju odvlaživanja, zbog toga što smanjenjem vlažnosti vazduha temperatura od 26, 27 stepeni će biti mnogo podnošljivija.